Utorak 06.04.2010.
09:49
Tanjug

Kosovo će sporo do EU

"Unutar Evropske unije postoji saglasnost da Kosovo treba da ostane u okviru procesa reformi i proširenja, ali to ne znači da će poput država regiona brzo da stigne do Brisela“, kaže ona.

"Integracija Kosova u EU nije nešto što je prioritet Briselu“, izričit je Dušan Janjić, direktor Foruma za etničke odnose. Na Kosovu je, kako objašnjava Janjić, specifičan proces prisustva EU, preko Euleksa, i uopšte, angažovanja međunarodne zajednice.

Prema njegovim rečima to je neka vrsta nadgledane nezavisnosti i "prvi prioritet je članstvo u Ujedinjenim nacijama".

"Kad će Kosovo biti u EU - to je nešto što je na dugom štapu, očigledno dužem nego kada je reč o Srbiji i drugom zemljama regiona", ocenjuje on, dodajući da države EU koje su priznale nezavisnost ne smatraju da je Kosovo trenutno na dnevnom redu.

"S tog stanovišta, kada govore o zajedničkoj evropskoj perspektivi regiona, misle i na Kosovo. Ali kada govore o neposrednom procesu ulaska u EU, to se ne odnosi na Kosovo, a odnosi se na Srbiju", objašnjava Janjić.

Juna 2003. godine, na samitu u Solunu, ustanovljen je poseban mehanizam za pridruživanje Kosova. Vladimir Todorić, direktor Pravnog foruma, misli da će biti pronađen način da Kosovo bude integrisano u Evropu.

U ovom trenutku, Evropska komisija sa kosovskim vlastima praktično radi na tri polja. Prvo je izveštaj o napretku u procesu evropskih integracija. Druga tema odnosi se na trgovinsku oblast, koja se zapravo, tiče saradnje u regionu, a treća, je vizna liberalizacija.

2024 © - Vesti online