Utorak 06.04.2010.
08:27
Blic.rs

Grčke monahinje poklonile tron za ustoličenje patrijarha

Na tronu se nalazi ikona Svetog Save, prvog srpskog arhiepiskopa

Autentični tron nije sačuvan tako da je u novijoj istoriji korišćena ukrašena stolica. U hramu Svetih apostola, koji je središnja crkva patrijaršije, nalazi se mermerno postolje na kome su kroz vekove ustoličavani srpski patrijarsi.

Kako je za “Blic” rečeno u SPC, novi arhijerejski tron je ručno rađen u duborezu, u posebnoj radionici kod severnog grčkog grada Drame. Tron nije prvi dar igumanije Nikodime jer su ona i njeno sestrinstvo godinama pomagale Srbe u BiH i na Kosovu.

Najuglednija igumanija Grčke crkve mati Nikodima predvodi sestrinstvo koje broji više od sto monahinja. Kako za “Blic” kažu u Crkvi, “monahinje su poželele da podare tron za srpskog patrijarha. Na tronu je ikona Svetog Save, prvog arhiepiskopa srpskog”.

Pripreme za ustoličenje patrijarha Irineja u septembru u Pećkoj patrijaršiji su u toku. Pored najviših predstavnika drugih crkava i verskih zajednica očekuje se dolazak i značajnog broja gostiju. U pećkoj patrijaršiji kažu da za tako značajan događaj sve mora biti urađeno besprekorno.

2024 © - Vesti online