Utorak 06.04.2010.
06:53
Vestionline

Američki diplomata počinje ex-YU turneju

Stajnberg će prvo boraviti u Sloveniji, posle čega putuje u Sarajevo gde će mu se pridružiti ministar spoljnih poslova Španije, predsedavajuće EU, Migel Anhel Moratinos.

Džejms Stajnberg

Stajnberg i Moratinos održaće sastanak sa liderima BiH na kom će, prema pisanju sarajevskih medija, pokušati da ih privole da prihvate deklaraciju kojom bi se obavezali da će posle oktobarskih izbora nastaviti da rade na ustavnim promenama.

Sa zvaničnicima Srbije Stajnberg će u Beogradu razgovarati i o pitanjima u kojima se dve zemlje ne slažu, pre svega o Kosovu i Metohiji.

Stajnebrg je uoči posete rekao da je "ohrabren napretkom koji je Srbija učinila na planu evropskih intergacija protekle godine", kao i uveravanjima da je "svesna značaja saradnje sa Haškim tribunalom" dodajući da očekuje da će Beograd preduzeti sve mere da uhapsi preostale haške begunce.

Kada je reč o Kosmetu, Stajnberg je podsetio da postoje neslaganja, ali i zajednički interesi i dodao da SAD i EU žele da se ubrza proces integracije severa Kosova.

"Razgovaraćemo kako da premostimo razlike. Bićemo fokusirani na pragmatične načine saradnje i kako ih omogućiti i kako pojačati dijalog između Prištine i Beograda," rekao je američki zvaničnik uoči balkanske turneje.

2024 © - Vesti online