Utorak 12.08.2014.
18:49
Blic

Večeras "padaju zvezde" u Srbiji

Mogu se očekivati u gradovima na jugu i jugoistoku Srbije, posebno u okolini Prokuplja. Obavezno zamislite (bar jednu) želju!
 

Juče smo imali priliku da posmatramo fenomen zvani Super mesec, a večeras nas čeka još jedna astronomska zanimljivost vidljiva golim okom. U noći između utorka i srede će biti najveći broj zvezda padalica ove godine.

- Broj zvezda padalica će u noći između utoraka i srede biti veći nego inače jer će meteorski roj Persida tada biti na vrhuncu, objašnjava Branko Simonović iz astronomskog društva “Ruđer Bošković”.

Istakao je da se "padalice", nažalost, neće videti iz Beograda, ali da ih mogu očekivati u gradovima na jugu i jugoistoku Srbije, posebno u okolini Prokuplja.

Simonović objašnjava da se meteorski roj Persida dešava svake godine u ovo vreme i da će u noći izmedju 12. i 13. avgusta doživeti svoj vrhunac.

- Meteorski roj Persida najbolje je posmatrati izvan svetlosno zagađenih gradova. Tokom tog perioda broj zvezda padalica je mnogo veći nego inače kada se sporadično pojavljuju, rekao je Bošković.

Dakle, ako večeras posle 21 sat budete napolju, ili blizu prozora – pogledajte u pravcu severoistok - jugoistok. Možda budete imali sreće da ugledate neki sjajan meteor.

Astronomi savetuje da pobegnete negde daleko od gradskih svetla, a najzanimljiviji deo dolazi tek posle ponoći. Oko 2 sata ujutru zalazi Mesec, a tada će i “Persida” već biti visoko na nebu - odlični uslovi za vatromet.

2024 © - Vesti online