Utorak 12.08.2014.
14:09
B92

Srbi odbili Ukrajince od Donejcka, dvojica ranjena

Srpski dobrovoljci sa Krima prešli u Donjeck
 

"Dva tenka koja pripadaju neo-Banderistima, jedan samohodni top sa posadom i brdski top uništeni su", saopšteno je iz pres službe samoodbrane Donjecka, koja se poziva na "izjave srpskih dobrovoljaca".

Izveštaji o tome da ima dobrovoljaca iz Srbije na istoku Ukrajine pojavili su se još u martu, kada su se pripadnici "Četničkog pokreta" pridružili snagama samoodbrane na Krimu. Kako navodi ruska agencija, kada se žarište krize preselilo u regiju oko Donjecka i Luganska, u maju su se pojavili izveštaji o pojavi odreda "Jovan Šević" u Slavjansku.

Nedavno je bosanska agencija "Patria" objavila da je on dobio pojačanja, da sada broji oko 35 ljudi, kao i da "među njima ima Srba, ali i dobrovoljaca iz drugih slovenskih država".

"Prema glasinama, Igor Strelkov, vođa odbrambenih snaga DNR, zna srpske borce iz vremena rata u Bosni. Nije poznat broj ljudi u odredu 'Jovan Šević', ali mediji tvrde da je njihov komandant Bratislav Živković", piše RIA novosti.

Ruska agencija je nedavno objavila i tekst o sve brojnijoj pojavi plaćenika sa Zapada na istoku Ukrajine, od kojih se većina bori na strani Kijeva, a jedan od lidera milicije samoproglašene Luganske Republike rekao je tada da "plaćenici sa Zapada više ne kriju prisustvo".

Takođe, RIA piše da su ruski zvaničnici u nekoliko navrati tražili od Švedske, Finske, Francuske i baltičkih zemalja da ispitaju navode da se njihovi državljani bore u Ukrajini. Ruski šef diplomatije Sergej Lavrov rekao je i da se osnovano sumnja da američki plaćenici pomažu vojsci Ukrajine.

Međutim, i proruske snage imaju svoju podršku u borcima sa zapada. Pod njihovom zastavom bore se dobrovoljci iz Španije, Češke, Italije...

2024 © - Vesti online