Ponedeljak 11.08.2014.
22:43
Beta

Šta za BiH znači Erdoganova pobeda?

Podeljena mišljenja političara u BiH: Tajip Erdogan, novi predsednik Turske
 

Hrvatski član Predsedništva BiH Željko Komšić smatra da posle pobede Erdogan neće menjati ništa u svojoj politici i da će prema BiH nastaviti da vodi politiku kakvu je vodio dok je bio turski premijer.

Izetbegović: Pobeda svih muslimana

Za razliku od njega, Predsedavajući Predsedništva BiH Bakir Izetbegović smatra da je pobeda Redžepa Tajipa Erdogana na predsedničkim izborima u Turskoj "pobeda svih muslimana na svetu".

Kako su javili sarajevski mediji, Izetbegović se u subotu iz Visokog, gde se održavala promocija Erdoganove knjige, direktno uključio video-linkom u završni Erdoganov predizborni skup, nazvavši ovog turskog političara "našim vođom".

Izetbegović je, navodi se dalje, tada poručio da očekuje od turskog naroda da Erdoganu pokloni najmanje dva mandata i tako mu se oduži "za sve što je učinio za oživljavanje i jačanje turske države, kao i za sve Muslimane, a najpre za Bošnjake u BiH".

"Vratili ste ponos, dignitet islamskom narodu. Zato ovde u Visokom svi stojimo pred tobom iz poštovanja prema prvorazrednom muslimanskom lideru. Zato visoko dignite zastave za našeg lidera, za našeg predsednika Tajipa Erdogana. On nosi našu zastavu, on nosi naš ponos, on nosi zastavu koju je nosio pokojni Alija Izetbegović u krvavom bosanskohercegovačkom ratu", rekao je Bakir Izetbegović.

Prema njegovim rečima, pobeda Erdogana predstavlja "pobedu milijardu Muslimana od Kaira do BiH".

Dodik: Poziv da se Turska upliće u dešavanja u BiH

Kako su preneli banjalučki mediji, predsednik RS Milorad Dodik ocenio je da Izetbegovićeva podrška Erdoganu predstavlja prizivanje da se Turska upliće u dešavanja u BiH i da vlada ovim prostorima.

Komentarišući to što je Izetbegović nazvao Erdogana "našim vođom", Dodik je kazao da to pokazuje potrebu da muslimanski svet ima svog lidera i da ima svoju centralu.

"On (Izetbegović) to vidi, naravno, u Turskoj i u Erdoganu i u tom pogledu apsolutno nama koji živimo ovde takvom izjavom o njegovom vođi poručuje: Evo morate da sačekate još dok bude izabran, pa ćemo se obračunati sa vama", rekao je Dodik.

Iz opozicionih stranaka u RS, međutim, poručuju da je Izetbegovićeva ogromna podrška Erdoganu deo predizborne kampanje s obzirom na to da se Izetbegović ponovo kandidovao za člana Predsedništva BiH.

2024 © - Vesti online