Nedelja 10.08.2014.
21:42
b92.net

Srbija tapka u mestu zbog Prištine?

Foto: Ilustracija
 

Dodatni problem za Srbiju su i sve glasnije najave iz Brisela da neprimenjivanje briselskog sporazuma može da stopira pregovaranje Srbije sa Unijom.

Dva meseca od izbora Kosovo nema izvršnu vlast. Blokada institucija u Prištini blokira i dijalog Beograda i Prištine. A blokada dijaloga mogla bi da rezultira i blokadom pregovora Srbije i EU.

Milovan Drecun

"Bilo bi politički nekorektno i nanelo bi štetu ako bi bilo ko u EU pokušao da svali štetu na Srbiju. Očekujemo da se taj proces u Prištini što pre završi. Očekujemo da se na dnevni red stavi i imovina, crkva", kaže Milovan Drecun, predsednik Odbora Skupštine Srbije za KiM.

Da postoje zemlje koje pregovarački proces Srbije i Evropske unije vezuju za napredak u briselskom dijalogu potvrdila je i ministarka bez portfelja zadužena za evrointegracije.

"Posle svih napora i koraka preduzetih u prethodne dve godine, ne bi bila dobra poruka za Srbiju da bude usporavana na EU putu zbog političke situacije u Prištini", kaže Jadranka Joksimović.

I dok pregovori o primeni prvog briselskog sporazuma tapkaju u mestu, Evropa, a posebno Berlin insistira na usvajanju drugog okvirnog dogovora Beograda i Prištine, tzv. Brisela 2.

"Svako novo pitanje, naprimer imovina, biće Brisel 2. Kada bude rešeno sledeće pitanje, sva nova pitanja koja nisu rešena prvim sporazumom biće Brisel 2., 3 ,4 5", smatra Drecun.

Zbog aktuelne situacije, Srbija bi mogla da bude kolateralna šteta. Ne može da nastavi pregovore jer nema sagovornika u Prištini a i na dnevnom redu u Briselu nalazi se ukrajinska kriza. Takođe, još nije odlučeno ko će umesto Ketrin Ešton voditi pregovre srpske i kosovske strane.

2024 © - Vesti online