Nedelja 10.08.2014.
14:08
Beta

"Za borbu protiv terorizma potrebna zajednička vlada"

Loran Fabijus pozvao iračane da formiraju zajedničku vladu
 

"Neophodno je da svi Iračani osećaju da ih neko predstavlja i da mogu zajedno da se bore protiv terorizma", rekao je Fabijus u Bagdadu posle kratkog sastanka sa vršiocem dužnosti iračkog ministra spoljnih poslova Huseinom Čahristanijem.

Fabijus bi posle Bagdada trebalo da otputuje u Erbil, gde će se sastati s predsednikom iračke autonomne pokrajine Kurdistan Masudom Barzanijem.

Ni tri meseca posle parlamentarnih izbora, u Iraku još nije formirana vlada zbog dubokih podela u parlamentu. Šiitska koalacija premijera Nuri al Malikija tada je dobila najviše glasova, ali ne i apsolutnu većinu.

SAD su nastavile danas sa vazdušnim udarima u severnom, kurdskom delu Iraka. To je i najavio predsednik SAD Barak Obama, naglašavajući da je neophodno da se od džihadista zaštite američki državljani u Iraku. Za sada nema izveštaja o žrtvama današnjih napada.

Francuski predsednik Fransoa Oland je kasno sinoć najavio slanje humanitarne pomoći raseljenim ljudima koji beže zbog ofanzive sunitskih ekstremista.

"Imacu priliku da nadgledam isporuku više tona lekova i druge neophodne pomoći za stanovništvo u kurdskom delu na severu Iraka. Razgovaraću sa lokalnim predstavnicima vlasti i sa manjinama koji su na surov način proterani iz Islamske države", rekao je danas Fabijus.

Obama je potvrdio da je odobrio obezbeđivanje pomoći u hrani i vodi kako bi se pomoglo hiljadama civila koji su od ekstremista pobegli iz grada Sidžar.

2024 © - Vesti online