Nedelja 10.08.2014.
07:39
O. Ikodinović - Vesti

Džone, Rusi dolaze!

Dvojac: Petro Porošenko traži pomoć od Džona Kerija
 

- Desilo se ono na šta sam ja više puta upozoravao - rekao je komandant snaga samoodbrane Igor Strelkov.


Ukrajinska vojska je teškom artiljerijom sa teritorije aerodroma Donjeck započela granatiranje grada oko pet sati ujutru po lokalnom vremenu. U prvim izveštajima, nije se govorilo o broju žrtava.


Istovremeno, teška situacija je i u Lugansku, gradu koji je već sedam dana bez struje, vode i telefonskih veza. Nestašica je lekova, hrane, vode za piće, goriva.

Bušni panciri

Ukrajinsko Ministarstvo odbrane potrošilo je više od 5,6 miliona dolara na kupovinu oko 17.000 pancira, koji ne ispunjavaju ni osnovne tehničke standarde. Kao rezultat toga 67 ukrajinskih vojnika je ranjeno, uključujući i nekoliko poginulih. Državno tužilaštvo Ukrajine u ovome vidi krivično delo, koje su počinili pojedini pripadnici Ministarstva odbrane i spremno je za podizanje optužnice.

Nema dovoljno vozila hitne pomoći, ne rade pogrebne službe. Ljudi su primorani da poginule i umrle sahranjuju u dvorištima svojih kuća. Lugansk je do sada napustilo više od polovine stanovnika, ali u njemu i dalje živi oko 250.000 ljudi.


Takođe, ukrajinska vojska je juče ujutru osvojila i grad Krasni Luč u Luganskoj oblasti, posle čega su se Donjeck i Gorlovka našli u potpunoj opsadi.


Istovremeno, vlasti u Kijevu su se pohvalile kako su sprečile (navodni) pokušaj Rusije da pošalje vojnike preko granice u Ukrajinu, pod izgovorom da šalju humanitarnu pomoć. Po rečima zamenika šefa kancelarije ukrajinskog predsednika Valerija Čalija, u dogovoru sa Međunarodnim komitetom Crvenog krsta u Ukrajini, humanitarni konvoj sa mirovnjacima navodno je trebalo je da uđe u zemlju kako bi izazvao sveopšti sukob. On je dodao da je ovaj pokušaj sprečen diplomatskim kanalima jer je predsednik Ukrajine hitno zvao šefa američke diplomatije Džona Kerija kako bi ovaj - zaustavio Ruse.


Vašington je ranije upozorio Rusiju da će svaku njenu dalju intervenciju u Ukrajini, čak i pod izgovorom isporučivanja humanitarne pomoći, gledati kao na "invaziju Ukrajine".

2024 © - Vesti online