Nedelja 10.08.2014.
08:00
Story

Kako sprečiti vaginalne infekcije (tako česte leti)?

Normalna vaginalna flora čini najvažniju prirodnu zaštitu žene od vaginalnih infekcija. Najzastupljenija probiotska bakterija koja svojim pozitivnim delovanjem sprečava razvoj drugih bakterija sa patološkiim potencijalom jeste laktobacil.

Problemi nastaju kada dođe do poremećene ravnoteže između različitih tipova bakterija u vagini i kada se promeni njen sekret
 

Vaginalni sekret nastaje u količini od 1,5 g na dan i predstavlja fiziološku pojavu. U pubertetu, sa uspostavljanjem normalnog ciklusa, povećava se količina glikogena u vaginalnoj sluznici, što favorizuje rast lactobacilla. Ova bakterija razlaže glikogen do mlečne kiseline i tako smanjuje pH vagine. Pre puberteta i posle menopauze normalan pH vaginalnog sekreta iznosi 6-8, a u reproduktivnom periodu 3,5-4,5. Smatra se da nizak pH, kao i vodonik peroksid koji takođe stvaraju lactobacilli, imaju odlučujuću ulogu u sprečavanju rasta potencijalno patogenih bakterija i na taj način sperčavaju sušenje i iritaciju sluznice vagine.


PRVI SIMPTOMI

Vaginalne infekcije su kod žena veoma česte, a među njima najčešći poremećaj vaginalne flore predstavlja bakterijska vaginoza i prema različitim ispitivanjima njihova učestalost je od 30-50 % od svih vaginalnih infekcija. Pacijentkinje se obično javljaju sa simptomima vaginalnog svraba, peckanja, neprijatnog mirisa i izgleda vaginalnog sekreta.

ŠTA JOŠ DOVODI DO PROBLEMA

Infekcija je posledica poremećene ravnoteže između različitih tipova bakterija u vagini. Umesto normalne dominacije laktobacila, u vagini se može naći mešavina različitih drugi tipova mikroorganizama, kao što su gardnerela vaginalis, stafilokok, streptokok, ešerihija, bakteroides, mobilunkus i mikoplazma hominis. Kliničkim pregledom se ustanovljava pojačana vaginalna sekrecija, sa neprijatnim mirisom, koji tipično potseća na miris pokvarene ribe, što je posebno izraženo posle odnosa. Međutim, treba znati da skoro polovina žena sa mikrobiološkim nalazom vaginoze nema ove navedene simptome.


KAKO SE LEČE BAKTERIJSKE INFEKCIJE

Ukoliko se bakterijska vaginoza ne leči mogu nastati posledice koje mogu remetiti svakodnevni normalan život, a tokom trudnoće mogu dovesti do pobačaja, prevremenog porođaja, prskanja vodenjaka ili postpartalne infekcije.

Najčešće se ove infekcije leče antibioticima u trajanju do 7 dana.

Najnoviji pristup u lečenju bakterijske vaginoze i održavanju ravnoteže normalne vaginalne flore jeste upotreba probiotika. Upotrebom probiotika, sprečava se prvi korak u razvoju svih bolesti koje bi mogle imati vaginalnu infekciju kao etapu u svom razvoju.

2022 © - Vesti online