Subota 09.08.2014.
12:47
Srna

Na VMA stiže sve više pijanih devojčica

Alkoholisanje postaje društveno prihvatljivo: Scena iz Guče od pre neke večeri
 

Jovanović je istakao da svako prekomereno konzumiranje alkohola treba najstrože kazniti, a edukacija o tome neophodna je još od vrtića.

"Mislim da bi se moralo početi sa mnogo strožim kažnjavanjem, a paralelno i sa edukacijom. Kažnjavanje treba da važi za sve, treba da bude jako strogo. Roditelji bi trebalo kao odgovorna lica za svoje dete da snose posledice za ono što se desilio", naveo je Jovanović.

On je rekao da sa konzumiranjem alkohola mladi počinju veoma rano i to najčešće u porodici, a to postaje tradicija ne samo za Srbiju, već i za čitav Balkan.

"Sve više postoje i pravila kada se pije, a to su - kraj školske godine, mala matura, velika matura, 'Guča', 'Bir fest', 'Egzit'", navodi Jovanović.

On podseća da prva pijanstva mladih često podržavaju roditelji. Naveo je primer mladića, koji je došao u ambulantu sa 1,9 promila alkohola u krvi na kraju prvog polugodišta, dok otac to podržava i hvali se da je u toj istoj ambulanti imao i do 2,5 promila.

"Bezbedne doze alkohola nema", naglasio je Jovanović i dodao da su veoma različita individualna reagovanja na alkohol.

Na pitanje kada zatražiti pomoć u lečenju alkoholizma, Jovanović je rekao da su prvi znaci kada se dete drugi ili treći put opija pred roditeljima, ili to često ponavlja.

"Ukoliko roditelji to primetite, odmah treba potražiti pomoć lekara, svog člana porodice prijaviti i sa njim učestvovati u lečenju", dodao je Jovanović.

2019 © - Vesti online