Petak 08.08.2014.
17:31
Srna

Skoplje: Novi protest Albanaca!

Protest Albanaca u Skoplju (Foto: Arhiva)
 

U prvim redovima bila su deca sa albanskim zastavama, a podršku su dali i majke i supruge osuđenih Albanaca. Demonstranti su, dok su se kretali bulevarom kod Bit-pazara, uzvikivali "UČK" i nosili transparente na kojima je pisalo da su osuđeni u slučaju kolokvijalno nazvanom "Monstrum" kažnjeni izmišljenim dokazima i da osuđeni nisu teroristi.

Demonstranti su, ispred kordona policije koja nije intervenisala, ponovili zahteve za oslobađanje osuđenih, razrešenje tužioca i sudije u slučaju, ostavku ministra unutrašnjih poslova Gordane Jankulovske, a od ministra pravde iz redova Demokratske unije za integraciju Bljerima Bedžetija tražili su da se izjasni o zatvorskim kaznama.

Dodatno nezadovoljstvo Albanaca izazvale su i trogodišnje zatvorske kazne za trojicu učesnika u demonstracijama početkom jula koji su osuđeni za izazivanje nereda na protestima. Danas je traženo i njihovo oslobađanje. Bivši poslanik Hisni Šakiri izjavio je da će protesta biti sve dok ne budu oslobođeni "utamničeni".

Protesti grupe Albanaca počeli su pošto je početkom jula Krivični sud u Skoplju izrekao doživotne kazne šetorici Albanaca u slučaju "Monstrum" zbog ubistva pet makedonskih mladića kod Smiljkovskog jezera prije dve godine. Osim u Skoplju, demonstracije su organizovane i u nekoliko drugih makedonskih gradova, kao i na Kosovu i u Albaniji.

2024 © - Vesti online