Ponedeljak 05.04.2010.
14:45 >> 16:06h
Srna

Rusija daje milijardu za Čavezovu naftu

"Naši partneri su rekli da su već proširili naše partnerstvo u energetskom sporazumu. Ukoliko bude postignut sporazum Rusija će Venecueli isplatiti dodatnih milijardu dolara za razvoj naftnih polja", rekao je Putin nakon razgovora s predsjednikom Venecuele Ugom Čavezom.

Oružje za naftu?

 

Rusija bi mogla da proda Venecueli naoružanje u vrednosti od pet milijardi dolara, saopštio je danas premijer Vladimir Putin posle posete toj južnoameričkoj državi.

 

SAD su često izražavale zabrinutost zbog toga što Rusija prodaje oružje Venecueli, koja je jedan od najvećih američkih protivnika u regionu.

 

Čavez kaže da je rastući arsenal njegove zemlje protivteža planu SAD da pojačaju svoje vojno prisustvo u susednoj Kolumbiji, najvažnijem američkom savezniku u Latinskoj Americi.

 

"Naša delegacija upravo se vratila iz Venecuele i ukupan obim narudžbi mogao bi da premaši pet milijardi dolara", izjavio je Putin na sastanku sa industrijskim zvaničnicima, a prenose ruske agencije.

 

Putin je dodao da ova cifra uključuje 2,2 milijarde kredita za rusko naoružanje koje je Čavez naručio tokom osme posete Moskvi, u septembru. Ovaj paket uključuje tenkove T-72 i moderni protivavionski sistem S-300, prenosi agencija RIA.

Ruski nacionalni naftni konzorcijum već je Venecueli isplatio dodatnih 600 miliona dolara od prvobitnih milijardu dolara koje je Putin obećao za učešće u razvoju rezervi na "Juninu-6" i to je projekat koji bi trebalo da traje 25 godina.

Naftno polje "Junin-6" moglo bi do 2017. godine proizvoditi do 450.000 barela dnevno.

Ruski ministar za energetiku Sergej Šmatko rekao je da bi dodatnih milijardu dolara moglo biti plaćeno za naftne rezerve na poljima "Ajakučo-2," "Ajakučo-3" i "Junin-3."

Ruski energetski giganti "Gasprom", "LUKoil" i "TNK-BP" razvijaju zajedničke projekte i oformili su "Nacionalni naftni konzorcijum" (NNK) od kojih je 40 odsto u vlasništvu Rusije a 60 odsto Venecuele.

Zamenik direktora "Gasproma" Aleksander Medvedev rekao je da su ruski energetski giganti zadovoljni razvojnim uslovima za "Junin-6" u koje spadaju još tri naftne rezerve koje će biti prebačene NNK.

Čavez je istakao da će NNK pomoći Venecueli u preradi nafte i proizvodnji petrolejskog koksa kako bi se prevazišla kriza energetska kriza u Latinskoj Americi.

Venecuela ima najveću proizvodnju nafte u svetu sa oko 87 milijardi barela naftnih rezervi. Pored toga ima velike rezerve sirove nafte. Većina ovih rezervi nalazi se u rečnom pojasu Orinoko.

2024 © - Vesti online