Sreda 06.08.2014.
05:39
D. N. Petrović - Vesti

Tači i Sultan uklanjaju svedoke

U klopci: Hašim Tači
 

U Srbicu je odmah upućena Specijalna jedinica ROSU koja je prošle noći i juče blokirala grad, ali do trenutka slanja ovog izveštaja nije uspela da pronađe i uhapsi Gecija koji potiče iz moćne dreničke porodice svojevremeno visoko rangrane u vrhu OVK.

Opšti haos i panika

Na Kosovu je poslednjih dana haotična situacija, vladu je gotovo nemoguće formirati, na suđenju Dreničkoj grupi svedoci iznose strašne optužbe na račun čelnika OVK, a nakon izveštaja specijalnog tužioca Klinta Viljamsona hapšenje očekuju Hašim Tači i brojni njegovi saradnici, moguće je i hapšenje Ramuša Haradinaja.... Na udaru su se zato našli svi koji "nešto znaju" i koji bi mogli biti potencijalni svedoci. Očekuje se da će naredednih dana i meseci tek uslediti obračuni slični ovom koji se preksinoć dogodio u Srbici.

Kosovska policije i Euleks još nisu ništa saopštili o motivima ovog zločina, prema nezvaničnim informacijama koje stižu iz Srbice, a koje plasiraju i mediji bliski Demokratskom savezu Kosova, zločin je u direktnoj vezi sa mogućim hapšenjem Hašima Tačija i drugih visokih funkcionera OVK zbog zločina koje su počinili nad Srbima i nelojalnim Albancima. Po ovoj verziji, Hašim Tači i njegov bliski ratni i sadašnji saradnik Sulejman Selimi, zvani Sultan, trenutno komandant Bezbednosnih snaga Kosova, angažovali su Ruždiju Šaćirija da ubije Ganija Gecija, međutim, u revolveraškom obračunu u Srbici Geci je bio brži i život je izgubio Šaćiri.


Ubica Gani Geci "mnogo zna", jer je sa celom porodicom od početka bio u OVK gde je obavljao i obaveštajne poslove. On je bio meta Tačija i njegovih saradnika još u oktobru 2001. godine kada je na automobil u kome se nalazio zajedno sa ekipom novinara, u selu Lauša, otvorena rafalna paljba iz automatskog oružja, Geci je tada ranjen, a ubijen je novinar lista "Bota sot" Bekim Kastrati koji je bio sa njim u automobilu i koji je nekoliko dana ranije, po informacijama koje je dobio od Gecija, pisao o zločinima(silovanjima) pripadnika OVK nad Albankama, u tekstu su tada direktno prozvani Hašim Tači i Sulejman Selimi - Sultan. O tom zločinu je svedočio i sada zaštićeni svedok Nazim Blaca, uhapšene u i četiri osobe, ali nikada nije otkriveno: ko je ubio Kastratija i ranio Gecija i ko je naručio ubistvo.

Enciklopedija zločina: Gani Geci
 


Za Gecija se ponovo čulo u novembru 2009. godine kada je u skupštini Kosova, kao poslanik DSK teško optužio članove vlade i poslanike, kojima nije navodio imena, ali je bilo jasno da misli na ljude Hašima Tačija, bivše šefove OVK, da su do grla u kriminalu i da su počinili puno političkih i ratnih zločina. Godinu dana kasnije Geci je ponovo bio u centru pažnje kosovske javnosti, jer je tokom predizborne kampanje naoružan ušao u studio jedne prištinske televizije.

Ne veruju kosovskom pravosuđu

Porodica Geci (Gani ima još sedmoricu braće) sa Tačijem ratuje od 1998. godine kada je odbila da se stavi pod komandu Dreničke grupe. Jedan od Ganijeve braće juče je izjavio da je Gani verovatno van Kosova i da se sklonio, jer nema poverenja u kosovsko pravosuđe i zbog straha da će ga ubiti u zatvoru. Najavili su i povratak "čim se za to steknu uslovi". Ubici je blizak i Sabit Gecaj, poznatiji po nadimku "veliki gazda" koji bi trebalo da bude obuhvaćen Viljamsonovom optužnicom. On je blizak rođak i sa ubijenim Šaćirijem.

2024 © - Vesti online