Utorak 05.08.2014.
13:19
Beta

General Živanović pod istragom zbog zločina nad albanskim civiilima

Terete ga za nesprečavanje ubistva 118 albanskih civila
 

Kako se navodi u saopštenju, general Živanović osumnjičen je da je kao komandant 125. motorizovane brigade od 1. aprila do 15. maja 1999. u selima Ćuška, Pavljan, Ljubenić i Zahač izvršio ratni zločin tako što nije preduzeo nikakve mere da spreči ubistva ipovređivanje civila, uništavanje imovine i proterivanje Albanaca.

Njemu se na teret stavlja nesprečavanje ubistava najmanje 118 albanskih civila, teškog telesnog povređivanja 13 civila, uništavanja 40 kuća, pljačke imovine i proterivanja, oduzimanja i+ uništavanja njihovih ličnih dokumenata.

U naredbi se navodi da je general Živanović znao da će pripadnici jedinice 177. Vojno-teritorijalnog odreda Peć, izvršavajući naredbu i borbene zadatke njegove komande za pretres i čišćenje četiri sela, vršiti ratne zločine nad civilima albanske nacionalnosti.

Kako navodi Tužilaštvo, general Živanović bio je nadređen Toplici Miladinoviću, Milojku Nikoliću i Dejanu Bulatoviću koji su prvostepenom presudom za ratne zločine u selu Ćuška, u opštini Peć, osuđeni na maksimalne zatvorske kazne od po 20 godina.

Devetorici pripadnika istog odreda su pred Višim sudom u Beogradu za taj zločin izrečene zatvorske kazne.

Presudom za ratni zločin u selu Ćuška potvrđeni su navodi Tužilaštva da su masovna ubistva vršena pred ženama i decom, da je najmlađa žrtva imala 19, a najstarija 87 godina.

Potvrđeno je i da su prilikom ubistava, silovanja, uništavanja imovine i drugih krivičnih dela, osuđeni pokazali izuzetnu bezobzirnost i surovost, da su uklanjali dokaze spaljujući telaubijenih civila, sa namerom da se ne otkriju zločini i da se ne identifikuju žrtve.

2024 © - Vesti online