Utorak 05.08.2014.
11:33
Beta

"Naš stav o Ukrajini nije neutralnost"

Na putu smo ka EU ali ne namećemo sankcije Rusiji: Aleksandar Vučić
 



On je gostujući na Si-En-Enu ponovio da Srbija podržava teritorijalni integritet i suverenitet Ukrajine, uključujući i Krim kao sastavni deo te države, ali da mnogi drugi faktori utiču da Beograd ostane uzdržan kada je riječ o uvođenju sankcija Rusiji.

"Mi jesmo na putu ka EU, ali ne namećemo sankcije Rusiji, što znači da moramo da štitimo našu ekonomsku i političku budućnost. Pričamo o projektu 'Južni tok', zavisni smo od ruskog gasa, kao i od našeg izvoza u Rusiju, posebno poljoprivrednih proizvoda. To su činjenice sa kojima se suočavamo i ja to ne mogu da poreknem", istakao je Vučić, prenose beogradski mediji.

Vučić je ukazao da je imao niz značajnih razgovora sa "evropskim prijateljima" Srbije o nekim važnim ekonomskim pitanjima za Srbiju, među kojima je najvažniji upravo projekat "Južni tok".

"Kao što znate, imao sam priliku da razgovaram sa nemačkim kancelarom Angelom Merkel, premijerom Francuske Manuelom Valsom, a o ovim pitanjima diskutovali smo i sa Manuelom Barozom i komesarom Štefanom Fileom. Naravno, imamo interese o kojima treba da se staramo, moramo da vodimo računa o našim građanima", rekao je premijer Srbije.

Govoreći o Prvom svetskom ratu i činjenici da je on počeo "U susedstvu - u Sarajevu" Vučić je rekao da je Gavrilo Princip ispalio taj prvi metak i da ima različitih procena o tome u zavisnosti da li ga tumači srpska ili nemačka strana, ali da je taj događaj jedan od razloga zbog koga Srbija teži miru.

"Činimo sve da bismo očuvali našu poziciju faktora stabilnosti u regionu. Da ne stvaramo više probleme, da ne budemo deo problema, već da budemo deo rešenja. Da budemo deo stvaranja moderne države, da stvorimo najbolje moguće uslove u ovom regionu. To je razlog zbog kojeg ne želimo da učestvujemo ni u kakvim sukobima, borbama, ničemu sličnom", poručio je Vučić.

2024 © - Vesti online