Utorak 05.08.2014.
10:33
B. B.

Nemačka: Stranci teže do dečjeg dodatka

Nemačka vlada reagovala na sve veći broj zloupotreba dečjeg dodatka (Foto: Arhiva)
 

"Egzistencija deteta rođenog u inostranstvu mora da bude potvrđena službenim dokumentima, primera radi, inostranom krštenicom izdatom od zvaničnih organa", kaže se u novom Uputstvu za dečji dodatak ( DA-KG) Savezne centralne poreske uprave ( BZSt ).


Do sada je bilo dovoljno priložiti krštenicu, navodi "Bild".


Za decu stranaca iz EU, koja žive u svojoj domovini, važi prema novom pravna regulativa EU. Po novome će tako Nemačka plaćati kindergeld strancima iz EU koji su njeni poreski obveznici. Tako će sezonski radnici iz Poljske i drugih istočnoevropskih zemalja članica imati pravo na dečji dodatak za vreme njihovog rada u Nemačkoj.


Novim propisima je vlada u Berlinu reagovala na veliki broj primalaca kindergelda, naročito među siromašnim doseljenicima iz novijih EU članica. Trenutno se isplaćuje ovaj dodatak za oko 660. 000 dece stranaca, od kojih oko 66. 000 živi izvan Nemačke.


Pritom je porodičnim kasama podneto još dodatnih 30.000 zahteva koji tek treba da budu obrađeni. Ukoliko oni budu odobreni, troškovi za kindergeld bi nemački budžet koštali oko milijardu evra!


Evropski sud je nedavno jasno definisao da građani EU imaju pravo na dečji dodatak u drugim državama članicama unije, u kojima rade i plaćaju poreze.

2024 © - Vesti online