Utorak 05.08.2014.
05:41
D. N. Petrović - Vesti

Muamer strepi od Tome

Ili kompromisno, ili po zakonu: Jusufspahić, Zilkić i Tomislav Nikolić
 

Već duže vreme Zilkić i Jusufspahić tvrde da ova islamska zajednica ima kontinuitet i jedina ispunjava sve uslove da bude registrovana kod nadležnih državnih organa Srbije.


Odmah nakon ove posete oglasili su se i čelnici Islamske zajednice u Srbiji koju predvode dr Mevlud Dudić i muftija Muamer Zukorlić, njima se ne sviđa što je predsednik Nikolić uopšte primio Zilkića i Jusufspahića i što je sa njima razgovarao tako važnom pitanju kao što je registrovanje islamske zajednice u nadležnim institucijama Srbije.

Prozivaju Ugljanina

Mnogi Bošnjaci, pristalice IZuS, smatraju da je i Sulejman Ugljanin kumovao podeli u islamskoj zajednici i da je doprineo stvaranju Zilkićeve "inat zajednice". Zato i od njega traže da se ogradi od Zilkića i Jusufspahića i tako "stavi tačku na podele" i doprinese da se problem reši pod krovom Rijaseta IZ BiH.
Oni koji prozivaju Ugljanina zaboravljaju da je Zilkićeva i Jusufspahićeva IZ u međuvremenu ozbiljno ojačala i da lider SDA i da hoće, bez obzira što je uz Zilkića i Jusufspahića puno njegovih partijskih drugova, više ne može mnogo da utiče na njihove odluke.

- Na žalost, ovo je pokazatelj da se predsednik Nikolić ponaša suprotno njegovim obećanjima prije izbora i očekivanjima svih građana. To nas podseća na ponašanje prethodnih vlasti koje su podržale cepanje i ugrožavanje Islamske zajednice - izjavio je dr Mevlud Dudić.


Mediji bliski Dudiću i Zukorliću navode da se predsednik Nikolić založio za to da se problemi u islamskoj zajednici rešavaju unutar islamske zajednice kroz dijalog i kompromis, međutim, ako do toga ne dođe, rešenje će se, kako je naglasio, tražiti u zakonskim propisima.


Upravo ova poslednja rečenica zabrinula je čelnike IZuS i njene vernike u Srbiji, Bosni i svetu, jer, kako mnogi ističu, dozvoljava mogućnost da Beograd odlučuje koja je islamska zajednica legitimna i koja će biti upisana državni registar tradicionalnih crkava i verskih zajednica.


Mešihatu IZuS Srbiji i Rijasetu u BiH zato ovih dana stižu apeli od muslimana iz raznih delova sveta kojima se traži da "da nipošto ne dozvole da se u Srbiji ozvaniči Zilkićeva i Jusufspahićeva paraverska tvorevina".


- Da li bi trebalo podsećati predsednika Srbije, kao i druge srbijanske zvaničnike, da Srpska pravoslavna crkva ima jedno sedište i to u Beogradu i jednog verskog poglavara - patrijarha, zato Bošnjaci, kao pripadnici islama, neće dozvoliti da im Beograd, Podgorica ili bilo ko treći nameće političku volju, razjedinjenost i paralelizam - ističe se u poruci "Tima Bošnjaka" iz Njujorka.

2024 © - Vesti online