Ponedeljak 04.08.2014.
20:43
Beta

Koliko će biti smanjene plate i penzije?

Ivica Dačić i Dušan Vujović
 

"Moj predlog je smanjenje troškova, uključujući i smanjenje plata i penzija, ali minimalno koliko je to moguće, jer ne želimo da povredimo pogotovo one ljude sa niskim platama i penzijama", rekao je Vujović novinarima u Skupštini pošto je glasanjem izabran za ministra finansija.

On je rekao da će to biti sastavni deo rebalansa državnog budžeta za ovu godinu, koji očekuje da će biti upućen Skupštini početkom septembra. "Na korak-dva smo od pripreme rebalansa i određivanja ključnih parametara za program u naredne tri godine", kazao je Vujović i dodao da očekuje da će poslanici o rebalansu budžeta raspravljati od 15. septembra.

Vujović izabran za ministra finansija

Novi ministar finansija je naveo da je rešen da se smanji budžetski deficit uz rezanje troškova i uporedo uz pripremu mera za rast budžetskih prihoda. "U meri u kojoj ne budemo ostvarili prihode, moraćemo da povećavamo PDV, ali mislim da je mnogo bolje da imamo i političku podršku i podršku naroda za smanjenje deficita. Moj princip je da svi pođednako podnesu smanjenje deficita i duga. Niko neće biti
pošteđen i niko ne bi trebalo da bude previše opterećen", rekao je Vujović.

Pored smanjenja deficita, Vujović je kao svoj plan naveo suzbijanje "sive ekonomije" što uključuje borbu protiv šverca cigarteta i neplaćanja akciza, kratkoročnu i duboku reformu sistema poreske administracije uz povećanje prihoda od poreza, kao i povećanje efikasnosti javnih preduzeća.

"Srbija trenutno ne dobija skoro ništa od javnih preduzeća, a druge zemlje... imaju oko 10 procenata javnih prihoda od javnih preduzeća", kazao je Vujović.

2024 © - Vesti online