Ponedeljak 04.08.2014.
21:02
Srna

"Srpski narod bio na ispravnoj strani"

Princ Aleksandar Karađorđević
 

Princ Aleksandar je naveo da su srpski narod i Srbija dobro upoznali rat kao stanje duha i cenu koja se mora platiti da bi se opstalo i živelo dostojno slobodnih ljudi i zajednice kojom upravljaju pravo i pravda.

"Naši preci su platili tu veliku cenu i mi ni 100 godina nismo zaboravili ni njihovu žrtvu, ni primer kojim su nas zadužili", naveo je princ Aleksandar, čiji je praded Petar Prvi Karađorđević bio kralj Srbije u trenutku izbijanja rata.

Princ Aleksandar je konstatovao da nova vremena i novi odnosi snaga danas menjaju sećanje, merila i odnose u svetu, ali da za građane Srbije svest o slobodi, pravu i pravdi, iako stari i drevni pojmovi, nisu izgubili svoju vrednost, preneli su beogradski mediji.

"Mi nismo izmislili demokratiju i nismo je uvek ni primenjivali niti joj bili verni i dostojni nje, ali demokratija jeste suština našeg društva i našeg bića i još uvek to jeste", navodi Karađorđević.

Prema njegovim riječima, Srbi zajedno sa pripadnicima drugih naroda sa kojima dele otadžbinu i sudbinu ovu godišnjicu ne dočekuju kao slavljenje rata i ratne pobede, već kao dužnu počast žrtvama, borcima, voljnim i nevoljnim učesnicima borbe za pravo jedne male zemlje da slobodno postoji među narodima.

On je dodao da Srbija, obeležavajući vijek od početka Prvog svjetskog rata, slavi njihovu žrtvu, savjest i svijest koju su slijedili, njihovu vjeru i uvjerenost, ali i to što je imala čast da bude na ispravnoj strani u Velikom ratu za civilizaciju.

2024 © - Vesti online