Nedelja 03.08.2014.
21:35
b92.net

"Ne možemo da uvodimo sankcije Rusiji"

Ne sedimo na dve stolice, hoćemo u Evropsku uniju, ali gledamo kako na tom putu da nam bude udobnije: Aleksandar Vučić, premijer Srbije
 

Srpski premijer kaže da je pozicija Srbije da poštuje međunarodno pravo, da se ponaša odgovorno i da se najčešće slaže sa stavovima Evropske unije.

Ipak, Vučić ističe da Srbija ne samo iz istorijskih i tradicionalnih, već i iz ekonomskih razloga ne može da uvodi sankcije Rusiji. "Vodimo politiku koja odgovara Srbiji", kaže on.

"Mi smo izašli sa normalnim stavom o Ukrajini i zbog Kosova i Metohije, kako ne bismo srušili svoju politiku. Krim je deo Ukrajine. Sankcije Rusiji ne možemo da uvodimo, nisam to nikada krio, nisam se plašio ni to da kažem Angeli Merkel u Berlinu, a ni Putinu ni Medvedevu da smo na putu ka Evropskoj uniji", rekao je Vučić.

On je rekao da su poruke sa Zapada jasne, ali da nije bilo ultimatuma da se donese odluka do 1. septembra. "Nije bilo takvih reči, ali čuje se sa Zapada da očekuju veće približavanje stavovima EU. Međutim, nadam se i gotovo sam uveren da svi u Evropi imaju razumevanja za Srbiju i da neće biti ugrožen naš put ka EU zbog odnosa prema Rusiji", rekao je Vučić.

"Imao sam ogromnu tremu kada sam se sretao sa Merkelovom, sa Putinom, zbog velike odgovornosti prema Srbiji i našem narodu, ali nema straha. Angela Merkel dobro razume probleme u Srbiji, našu situaciju i mislim da je njihova želja jaka srpska ekonomija", rekao je Vučić.

2024 © - Vesti online