Ponedeljak 04.08.2014.
06:37
Lj. Ivanović - Vesti

NATO ofanziva na neodlučne Crnogorce

Od jeseni možda zajedno u savezu: Generalni sekretar NATO Anders Fog Rasmusen i premijer Milo Đukanović
 

U NATO demantuju da je pomenuti dokument njihov, ali se iz njega ipak mogu videti neki zanimljivi detalji koji opravdavaju napore alijanse da pokrene medijsku kampanju za menjanje javnog mnjenja u Crnoj Gori.

Prema istraživanjima javnog mnjenja "za" NATO je 26,4 odsto građana, "protiv" je 42,3, a neodlučnih je 31,3 odsto. Upravo su ovi treći ciljna grupa kampanje. Ispitivanje je pokazalo da oni koji su "za" vide u članstvu osiguranje suvereniteta zemlje, brži ulazak u EU, stabilniju ekonomiju i jeftinije troškove odbrane. Protivnici uglavnom ne mogu da prebole bombardovanje SRJ 1999. godine.

Nema referenduma

Za članstvo u NATO nije potreban referendum građana. Naime, od 28 članica, samo dve države su održavale referendum i to Slovenija i Mađarska. Sve druge države su išle na odluku vlade koja se potvrđuje u parlamentu. Za izlazak iz alijanse dovoljan je mehanizam odluke u vladi i parlamentu, pa se time ujednačava kriterijum i za ulazak.

- Ne verujem da će Crna Gora dobiti poziv, iako ispunjava uslove za članstvo. Ne znam šta su sve razlozi, ali bi među njima mogla biti i ta neodlučnost. Oni će postati članovi, možda već na samitu posle Velsa, ali je i kriza u Ukrajini doprinela da se to pitanje sad stavi u drugi plan - kaže za "Vesti" Vladan Živulović, predsednik Atlantskog saveta.


U dokumentu čija autentičnost nije potvrđena navodi se da građane Crne Gore treba podsetiti da "su sve zemlje regiona, uključujući i Srbiju, svesne da je NATO jedini garant regionalne stabilnosti. Živulović u tome ne vidi neke nagoveštaje da Srbija menja svoju poziciju o članstvu, ali se slaže da je alijansa ključni faktor mira.


- Da nema NATO-a, Grčka i Turska bi dosad deset puta zaratile. Alijansa je i osnovana, između ostalog, kako bi se zaustavilo ratovanje u Evropi. Kada je o nama reč, podsećam samo da mi nemamo rešena granična pitanja sa Hrvatskom, BiH, a da ne pominjem primer Kosova.


U navodnim dokumentima NATO se takođe kaže da je "u okviru povoljnog razvoja u regionu, najnoviji primer pospešenja saradnje Srbije i NATO, posebno u svetlu sporazuma Beograd-Priština, kojim je utanačeno da će NATO štititi srpske civile na Kosovu".

Neka Srbi odluče sami

Jedan zvaničnik u sedištu NATO u Briselu je nedavno saopštio da "Srbija ne želi da uđe u članstvo NATO i naš stav je jasan".
- Svaka zemlja ima pravo da sama odluči o ulasku u članstvo bilo koje organizacije, tako svaka rasprava o mogućem približavanju Srbije NATO-u mora da se održi u Srbiji i nigde drugde - istakao je izvor usedištu Atlantskog saveza.

2024 © - Vesti online