Ponedeljak 04.08.2014.
09:33
Vesti

Carinski propisi na jednom mestu (17): Uvoz polovnih vozila - potrebna dokumenta

Ljudi su često u nedoumici šta je od dokumenata potrebno za uvoz polovnog automobila
 

Građani su, međutim, često u nedoumici šta treba da prilože od dokumentacije ako žele da uvezu polovan automobil, pa smo, da bismo im olakšali, prikupili informacije koje će im u tom procesu biti od koristi.


Pod pojmom upotrebljavano vozilo podrazumevaju se sva ona vozila koja su bila registrovana i od čije je prve registracije prošlo najmanje šest meseci. Da biste uvezli upotrebljavano vozilo potrebno je da priložite svu dokumentaciju na osnovu koje će se na nesumnjiv način izvršiti pravilna identifikacija motornog vozila.

Carinski propisi na jednom mestu:

1. Unos i iznošenje deviza
2. Povraćaj poreza na dodatu vrednost
3. Lični prtljag i unos lekova
4. Unos oružja i biljaka
5. Uvoz kineske robe
6. S ljubimcem preko granice
7. Funkcionisanje bescarinske zone
8. Licitacije vozila u Srbiji
9. Selidbe u Srbiju
10. Povlastice za invalide
11. Unos umetničkih predmeta
12. Pregled poštanske pošiljke
13. Plaćanje za pošiljke
14. Žalba na procenu pošiljke

15. Oštećenje pošiljke

16. Naplata PDV na pošiljke

To pre svega znači da treba da priložite saobraćajnu dozvolu ukoliko nije u pitanju original, onda kopiju morate overiti u inostranstvu u sudu, kod notara, u MUP ili opštini. Kao dokaz o kupovini treba da podnesete original fakturu ili kupoprodajni ugovor, zavisno od načina kupovine.

Ukoliko se kao dokaz o kupovini podnosi kupoprodajni ugovor na istom mora biti overa potpisa prodavca od strane nadležnog organa (npr. sud, notar, MUP, opština). Ukoliko je podneta originalna faktura kao dokaz o kupovini, carinarnica neće zahtevati njenu dodatnu overu od strane nadležnog organa.


Ono što svako treba još da znate je i to da, vozila u našu zemlju mogu ući sa redovnim ili privremenim registracionim oznakama. Da biste započeli carinski postupak, vozilo prvenstveno mora imati važeću godišnju registraciju, a nakon toga ga morate prethodno odjaviti u inostranstvu. Vozilo koje je registrovano u inostranstvu, a koje podleže obavezi registracije u Srbiji morate u pisanoj formi prijaviti ulaznoj carinarnici. Za putničko motorno vozilo sa privremenom registracijom kojim lice prolazi preko granice ne podnosi se deklaracija za tranzit, odnosno, ne postoji obaveza prijave.


U slučaju da su putnička motorna vozila natovarena na auto platformu, a imaju redovne ili privremene registarske oznake, a na ulasku se prijavljuju za tranzit preko našeg carinskog područja, u tom slučaju neće biti potrebno da se podnese kompletna dokumentacija, jer će o istoj u odgovarajućem postupku ceniti organi zemlje odredišta.

* U saradnji sa Upravom carina Republike Srbije

2024 © - Vesti online