Nedelja 03.08.2014.
17:56
Beta

Dvor: Da se ne zaboravi zločin nad Srbima u "Oluji"

Milorad Pupovac, poslanik u hrvatskom Saboru
 

Skupom sećanja, u organizaciji "Dokumente" - Centra za suočavanje s prošlošću, Srpskog narodnog veća (SNV) i Građanskog odbora za ljudska prava, podsetilo se na mesta stradanja, upozorilo na sporost ekshumacije i identifikacije, i na još nedelotvorno procesuiranje ratnih zločina, saopštili su organizatori.

"Kada govorimo o vojno-policijskoj akciji 'Oluja', ne može biti istinskog slavlja jer su počinjeni zločini za koje niko nije odgovarao. A svesti o tome da bi neko trebalo da odgovara, ima manje nego što to stoji u zakonu. Kako je nema ni kod opšte javnosti, nema je ni kod onih koji čitaju i služe po zakonima. Ne želimo da iko
bude zaboravljen jer znamo šta to znači kada se žrtve ne spominju", rekao je na skupu predsednik SNV i poslanik u Saboru Milorad Pupovac.

Predstavnik Koordinacija srpskih udruženja porodica nestalih i ubijenih u bivšoj Jugoslaviji iz Beograda Dragan Pjevač prisetio se ubijenih u izbegličkoj koloni, kao i supružnika 68-godišjeg Petra i 70-godišnje Ljubice Šašo koji su ubijeni posle akcije "Oluja" pošto su se u Dvoru predali pripadnicima Hrvatske vojske, navodi se u saopštenju organizatora.

Voditeljka "Dokumente", Vesna Teršelič poručila je da su ekshumacija na poznatim lokacijama i identifikacija nedopustivo spori. "Hrvatska mora da nađe način za pamćenje svih ubijenih civila i zarobljenih vojnika. Treba ih se setiti sa žaljenjem jer je to preduslov za izgradnju poverenja koje je nakon svih poslednjih negativnih događanja zaustavljen", upozorila je Teršelič.

Parastos za žrtve služio je u crkvi Sv.Georgija u Dvoru paroh Radoslav Anđelić. Na pravoslavnom groblju u Dvoru, gde je održan komemorativni skup, sahranjene su 64 srpske žrtve, uglavnom civili, poginuli tokom i posle "Oluje".

Predsednik Srpskog narodnog veća i poslanik u Saboru Hrvatske, Milorad Pupovac, izjavio je novinarima posle komemorativnog skupa da neće prisustvovati proslavi "Oluje" u Kninu, jer veruje da će i ove godine "biti svađe i iskazivanja mržnje između onih koji su istinski poštovaoci mira i onih koji to nisu".

Na proslavi Dana domovinske zahvalnosti u utorak u Kninu biće, kao i ranijih godina, državni vrh Hrvatske. Po podacima Hrvatskog helsinškog odbora, tokom i posle "Oluje" evidentirano je 677 civilnih žrtava, i oko 20.000 uništenih objekata.

2024 © - Vesti online