Nedelja 03.08.2014.
14:16
Blic

Kameron pre letovanja zapretio Putinu

Rusija nas smatra za protivnika: Kameron i Putin
 

Kameron je sa ženom i troje dece otputovao na letovanje u Portugal, ali već danas će prisustvovati zatvaranju Komonvelt igara u Glazgovu, dok će sutra posetiti Francusku i Belgiju, gde će se održati ceremonija u znak sećanja na stogodišnjicu izbijanja Prvog svetskog rata. Nakon toga, konzervativni lider se vraća porodici u Portugalu.

Pred odlazak na put on je uputio pismo NATO liderima uoči samita u Velikoj Britaniji u kojem je naglasio da Alijansa treba da preispita svoje odnose s Rusijom.


- Rusija nas smatra za protivnika. Oprema i zalihe unapred bi trebalo da se postave na ključna mesta i pozivam NATO snage na pojačan odgovor,  napisao je Kameron u pismu koje je stiglo dan nakon što je Odbor za odbranu upozorio da je NATO slabo pripremljen da odgovori na napade Rusije na njihovu članicu.


Samit NATO je prvi koji će se održati u Velikoj Britaniji od 1990. godine, kada je Margaret Tačer pred kraj Hladnog rata ugostila članice Alijanse u Londonu.


- U 2014. svet je više nego ikada nepredvidiv i nalazimo se u još jednom ključnom momentu u istoriji Alijanse. Moramo prihvatiti da saradnja koju smo poslednjih godina imali s Rusima nije moguća zbog njihovih nezakonitih radnji u komšiluku, te moramo preispitati principe koji usmeravaju naše odnose. Mora se napraviti akcioni plan koji će dozvoliti NATO da odgovori na pretnje bilo kojem članu našeg saveza - dodao je premijer.

2024 © - Vesti online