Ponedeljak 05.04.2010.
11:55
Vestionline

Danas je Vaskršnji ponedeljak


 

Hrišćani slave Vaskrs tri dana, pa su u kalendaru Srpske pravoslavne crkve crvenim slovom obeleženi Vaskršnji ponedeljak i Vaskršnji utorak.


Vaskrs se slavi od vremena prvih apostola i njegovo načelo i suština objašnjavaju se rečima svetog apostola Pavla, zapisanih u apostolskim delima: "Ako Hristos ne vaskrse prazna je propovijed naša i prazna je vera naša".


Praznovanjem Vaskrsenja hrišćani naglašavaju svoju veru i pobedu života nad smrću.

Atanasije služio u južnom delu Mitrovice

 

Privremeni administrator Eparhije raško-prizrenske vladika Atanasije, uz sasluženje vladike Teodosija, služio je liturgiju u hramu Svetog Save u južnom delu Kosovske Mitrovice.

 

Liturgiji je prisustvovalo stotinak Srba, koji su iz severnog dela grada došli autobusima u pratnji Kosovske policijske službe koja je obezbeđivala i hram tokom liturgije.


Obraćajući se vernicima uz pozdrav „Hristos vaskrse“, vladika Atanasije izrazio je očekivanje da će ovaj saborni hram biti mesto okupljanja Srba i da će njegovom obnovom krenuti i obnova i jačanje srpske zajednice i u južnom delu Kosovske Mitrovice.
 

"Budimo odane Božije sluge, živimo u ljubavi i veri to je hrišćanski", rekao je vladika Atanasije, najavljujući da će u utirak služiti liturgiju u manastiru Devič kod Srbice.
Petorica sveštenika dobila su zlatni narodni krst za zasluge za opstanak i očuvanje srpskih svetinja na Kosovu i Metohiji.


 

2024 © - Vesti online