Subota 02.08.2014.
15:37
Beta

Srbi se i dalje nadaju povratku u Vučitrn

Jedini Srbi u Vučitrnu su paroh i njegova porodica
 

Murganić, koji je i predsednik Crvenog krsta Kosova i Metohije, rekao je da se raseljeni Srbi šest godina zaredom okupljaju za slavu hrama na Dan svetog Ilije, 2. avgust, u toj obnovljenoj srpskoj pravoslavnoj crkvi sa nadom i verom u pravdu da će se raseljeni vratiti u taj grad koji je kroz svoju istoriju uvek bio multietnički.

Murganić je rekao da je da je deo nekretnina u vlasništvu Srba prodat, a deo uzurpiran i uništen, dok je obradiva srpska zemlja većim delom uzurpirana. Dodao je da je u opštini Vučitrn pre rata živelo oko 6.000 Srba, a u samom gradu oko 1.700.

Paroh Čimburović, koji je prošle godine sa porodicom došao da zivi u parohijski dom delimično obnovljenog srpskog pravoslavnog hrama Sveti Ilija, koji su albanski ekstremisti razorili i spalili marta 2004. godine, rekao je da je taj hram podignut 1836. godine uz dozvolu tadašnjh turskih vlasti.

"Obnovljeno je sve osim fresaka za čiju rekonstrukciju i restauraciju treba da prođe još mnogo vremena. Trebalo bi da se obnovi i groblje na kojem su uništeni nadgrobni spomenici", naveo je Čimburivić.

Obeležavanje slave hrama u Vučitrnu obezbeđivala je Kosovska policija, a na slavi su bili i predstavnici Kfora.

2024 © - Vesti online