Petak 01.08.2014.
20:42
Beta

"Na izborima da se rešimo onih snaga koji podržavaju proruse"

Hoćemo nov proevropski parlament Ukrajine: Petro Porošenko
 

"Ukrajina će na jesen imati novi parlament", rekao je Porošenko u intervjuu za nekoliko ukrajinskih televizija. Rekao je je da se ne može raditi s parlamentom u kome polovina poslanika ne smatra samorpoglašene separatističke republike Lugansk i Donjeck na istoku "terorističkim organizacijama" i gde čitave
parlamentarne frakcije dobijaju uputstva iz inostranstva.

Ukrajina od sredine aprila vodi "antiterorističku operaciju" na istoku protiv proruskih oružanih snaga, koje, prema Kijevu, Rusija instruira i snabdeva oružjem.

U sukobu je do sada poginulo najmanje 1.100 ljudi, prema navodima UN. Porošenko je podsetio da je mehanizam za prevremene izbore već pokrenut kada se 24. jula u parlamentu raspala vladajuća koalicija. Ukrajinski šef države rekao je da je prema anketama 82 odsto Ukrajinaca za prevremene izbore.

"Nadam se da će nova jaka, efikasna i proevropska većina biti formirana posle parlamentarnih izbora", rekao je Porošenko. Iako više nemajuj većinu, nekoliko bivših saveznika proruskog predsedniak Viktora Janukoviča, svrgnutog u februaru, nalaze se u sadašnjem sazivu Parlamenta. Među njima su i komunisti koje ukrajinske službe bezbednosti optužuju da otvoreno podržavaju proruske snage.

2024 © - Vesti online