Petak 01.08.2014.
20:13
Srna

Putin i Obama "popričali" o Ukrajini

Prvi put razgovarali od obaranja malezijskog aviona: Vladimir Putin i Barak Obama
 

Obama i Putin su se u telefonskom razgovoru saglasili da budu u kontaktu.

Američki predsednik je ponovio da se zalaže za diplomatsko rešenje krize u Ukrajini.


Ruski predsjednik rekao je Obami da su sankcije nametnute Moskvi zbog ukrajinske krize kontraproduktivne i da će se odraziti na rusko-američku saradnju kao i na međunarodnu stabilnost uopšte, saopšteno je iz Kremlja.

U saopštenju ruske vlade posle telefonskog razgovora dvojice lidera, navodi se da su razlike u njihovim stavovima i dalje velike, ali su obojica istakli potrebu uspostavljanja momentalnog i održivog prekida vatre na istoku Ukrajine.

Putin i Obama pozdravili su sastanak Kontakt grupe o Ukrajini koji je održan u Minsku uz učešće predstavnika ukrajinske vlade i proruskih aktivista, preneo je AFP.

Ovo je prvi razgovor dvojice lidera od 17. jula, kada je malezijski avion oboren iznad istoka Ukrajine za šta američki zvaničnici vjeruju da je letjelicu pogodila raketa koju su ispalile proruske snage.

Ovo je bio prvi razgovor dvojice lidera od 17. jula kada je oboren malezijski putnički avion na istoku Ukrajine. SAD i Evropa su povećale pritisak na Rusiju uvođenjem novog kruga sankcija.

Pročitajte još:

Zahladneli odnosi: Putin i Obama

* "Putine, utiči na proruse!"

* SAD: Rusijo, imaš nekoliko sati da obuzdaš proruse

* Putin i Obama samo "proćaskali"

* Prorusi pobili Ukrajince na putu ka olupini

* Gas u zamenu za Krim?

2024 © - Vesti online