Petak 01.08.2014.
18:46
D. Dekić - Vesti

Bahati gubitaši i skromna sirotinja

Je li to moguće: Zoran Babić
 - Nama sledi rez, smanjenje troškova, i prvo smo počeli od Vlade, Skupštine od političara i državne uprave. Da li će to biti dovoljno, nisam siguran - kazao je Babić koji sigurno zna koja se preduzeća poigravaju sa državnom kasom, ali je izbegao da ih navede.


Babić ističe da se vlast žestoko bori da se ti problemi ne preliju na plate i penzije. Iako je obećao da će biti upotrebljene sve mere da to smanjenje bude minimalno, stvarnost ga demantuje jer se smanjenje koverti već pretvorilo u trivijalnu medijsku licitaciju procentima.


Tako se građani Srbije još nisu povratili od šoka koji im je priredio ministar privrede Dušan Vujović najavom o smanjenju od 10 odsto, a iz Fiskalnog saveta je stigla poruka da bi to trebalo da bude 15 odsto, a alternativa je novo povećanje PDV-a od dva odsto.


- Ogromni troškovi državnih javnih preduzeća prete da potope javne finansije Srbije - navedo je Fiskalni savet.

Članovi fiskalnog saveta Srbije
 


Najbolji primeri bahatosti sa platama su i najveći gubitaši. Javnost je saznala da je plata direktora Dušana Bajatovića veća od 1.500 evra, ali kao član u upravnim odborima i po drugim zaduženjima u državi prima čak 28.000 evra, dok je Srbijagas za četiri do pet godina unazad, kako se nedavno čulo iz Fiskalnog saveta, akumulirao gubitak od 1,2 milijarde evra, čime je figurativno rečeno "pojeo" čitav jedan Telekom.

Državu koštaju milijardu evra

Javna preduzeća koštaju Srbiju oko tri odsto bruto društvenog proizvoda, odnosno oko milijardu evra, kažu u Fiskalnom savetu Srbije. To nije gornja granica jer trošak može biti i veći.
- Ako se odmah zaustavi prelivanje gubitaka javnih preduzeća na budžet, postigle bi se uštede od 400 do 500 miliona evra godišnje. Ako ništa ne bismo preduzeli, imali bismo pet puta veće troškove, od dve ili tri milijarde evra - ocenio je Fiskalni savet.

Čelnik Elektroprivrede Srbije Aleksandar Obradović zarađuje oko 2.000 evra, a preduzeće dnevno gubi 100.000 evra, zbog loše organizacije, i čak 650 raznoraznih direktora. Preglomazna administracija EPS-a godišnje košta neverovatnih 36 miliona evra, a iz tog preduzeća se umesto namere o štednji najavljuje strujni udar na džep građana u vidu viših računa za 15 odsto.

2021 © - Vesti online