Utorak 13.10.2009.
19:27
Tanjug

Desetina Crnogoraca troši dolar dnevno

Berane- jedna od najsiromašnijih crnogorskih opština
Udovički je u razgovoru sa predsednikom Crne Gore Filipom Vujanovićem rekla da je siromaštvo veliko na severu države, gde je i visoka nezapsolenost, nizak stepen obrazovanja, ali i primanja, saopšteno je iz predsednikovog kabineta.

Neke grupe stanovništva siromašnije su od drugih, a Romi, Aškalije i Egipćani su najugroženija populacija, sa stopom siromaštva od 36 odsto, navela je ona i dodala da ih slede raseljeni, korisnici prava iz socijalne i dečje zaštite, penzioneri, dugoročno nezaposleni i osobe sa invaliditetom.

Studija Programa UN za razvoj je, kaže Udovički, pokazala da je u Crnoj Gori ostvaren napredak u razvoju po meri čoveka u prethodnih pet godina, ali to, kako je rekla, nije izdiglo one najsiromašnije i najugroženije.

Crnogorski predsednik Filip Vujanović je rekao da istraživanje UNDP-a ukazuje na ozbiljnost socijalne i ukupne situacije izbeglica i raseljenih u Crnoj Gori, ali i na uticaj ukupnog indeksa razvoja po meri čoveka.

“Nužno je saopštiti da je u proteklom trogodišnjem periodu gotovo zaustavljen povratak izbeglica i raseljenih lica u države iz kojih su došli. U prethodne tri godine broj ovih lica smanjio se svega za 1.640, i sada ih u Crnoj Gori boravi 24.460”, kazao je Vujanović.
 

2024 © - Vesti online