Četvrtak 31.07.2014.
14:20
Beta

Antisemitizam u Britaniji, jevrejski radikalizam u Francuskoj

Sukobi u pojasu gaze utiču i na dešavanja u drugim delovima sveta
 

Jevrejska organizacija (Community Security Trust), koja je izdala preporuke o bezbednosti za 260.000 Jevreja u Velikoj Britaniji, navodi da je povećan broj antisemitskih dela tokom ovog meseca kada je počela izraelska ofanziva u pojasu Gaze, gde je do sada poginulo 1.350 Palestinaca i 60 Izraelaca.

Nekoliko desetina hiljada ljudi protestovalo je nedavno u Londonu i drugim britanskim gradovima protiv operacije izraelske vojske.

S druge strane, francusko Ministarstvo unutrašnjih poslova razmatra mogućnost zabrane Lige za odbranu Jevreja, grupe mladih radikalnih Jevreja, koja je bliska jednoj terorističkoj organizaciji, piše danas pariski Liberasijon.

Liga za odbranu Jevreja kritikovana je prošle nedelje jer su se pripadnici te grupe sukobili s propalestinskim demonstrantima blizu pariske sinagoge.

Ta grupa je bila prisutna i u gradiću Sarsel na periferiji Pariza gde je propalestinski skup završen neredima.

Ta liga negira bilo kakvu ilegalnu aktivnost u Francuskoj, iako je inspirisana Ligom jevrejske odbrane (Jewish Defense League), koju su SAD 2001. godine stavile na spisak teorističkih organizacija.

2024 © - Vesti online