Nedelja 04.04.2010.
19:01
Vestionline

Piramida od slamčica iz Mekdonaldsa

Za razliku od režisera Džejmsa Kamerona koji je na dvodimenzionalnom platnu stvorio trodimenzionalni svet, učenici su u trodimenzionalnom prostoru napravili stvarni objekat koji ima samo dve dimenzije. Učestvovalo je oko 30 polaznika kojima je trebalo dva dana da konstruišu piramidu.

Inacijativa da se piramida napravi potekla je od Društva za promociju i popularizaciju nauke (DPPN), nevladine organizacije u osnivanju koja okuplja naučnike, stručnjake za obrazovanje, novinare i popularizatore nauke. Poduhvat je realizovan u Istraživačkoj stanici Petnica, poznatoj ustanovi za vanškolsko obrazovanje učenika, koja se nalazi u blizini Valjeva. Čitav događaj podržan je od strane Mekdonaldsa donacijom slamki.

“Ovo smo radili nošeni idejom da se vizuelno demonstrira jedan vrlo apstraktan matematički objekat tako što bi učenici aktivno radili na njegovoj konstrukciji. Pogled na ovaj veličanstveni objekat je bio dovoljna nagrada za sve nas koji smo učestvovali u ovom poduhvatu”. kaže dr Milovan Šuvakov, rukovodilac programa matematike u IS Petnica i jedan od osnivača DPPN-a.

2024 © - Vesti online