Ponedeljak 02.11.2009.
14:38
Tanjug

Porodična briga o beloglavom supu

Mužjak i ženka supa zajedno leže na jajetu tokom osam meseci očekujući prinovu

Luka i njegov otac Mihajlo su nedavno preminuli, ali hraniteljska briga za koloniju beloglavih supova nije prestala. Posla se prihvatio Mihajlov unuk, odnosno Lukin sin Slobodan (39), takođe zakljubljenik u ove ptice.

Pre nekoliko dana meštani su pronašli povređeno mladunče beloglavog supa na jednom lokalnom putu, posle čega mu je izvršena hirurška intervencija i uz odgovarajuću negu sada se oporavlja.

Najverovatnije je da je mladi beloglavi sup, težak desetak kilograma, prilikom leta udario o stenu ili drugu prepreku i tom prilikom polomio levo krilo. Posle oporavka biće vraćen u rezervat u kanjonu reke Uvac.

Beloglavi sup je retka vrsta orla lešinara, impozantne veličine, raspona krila do tri metra. Pre dvadesetak godina vrsta je bila pred izumiranjem, a na teritoriji uvačkih jezera preživelo je samo sedam parova beloglavog supa, jedinih ptica lešinara koje su opstale na našem odručju.

Fond za zaštitu ptica grabljivica "Beloglavi sup" osnovan je 1994. godine kada je i otvoreno hranilište. Od tada se broj ptica popeo na 300 jedinki.

2024 © - Vesti online