Četvrtak 31.07.2014.
05:19
E. V.

Stanko Subotić (1): Žrtva za reket i ucene

Optužbe pale u vodu: Stanko Subotić Cane
 

Ovaj Srbin iz Uba koji sada već godinama živi i radi u Švajcarskoj. Njega je nedeljnik "Nacional" označio kao vođu "duhanske mafije" na Balkanu, zajedno sa tadašnjim premijerom Zoranom Đinđićem i crnogorskim predsednikom Milom Đukanovićem. Od tada je prošlo 10 godina.

U međuvremenu bučno najavljivani sudski procesi protiv njega, padali su "u vodu" jedan za drugim. Poslednja u nizu je nedavna odluka Specijalnog suda u Beogradu u kojoj je proglašen nevinim u optužnici za šverc cigareta tokom devedesetih godina. Pre toga, protiv njega su odbačene krivične prijave u Švajcarskoj i Italiji.
 

Švajcarska: Nema veze sa Šarićima

Tužilaštvo u Švajcarskoj nedavno je odbacilo krivičnu prijavu srpskog tužilaštva podnetu protiv Subotića, zbog sumnje da je prao novac za braću Darka i Duška Šarića, osumnjičene za trgovinu drogom. U odluci se navodi da su provere trajale dve godine i da za to vreme nije utvrđena bilo kakva sporna aktivnost Subotića.

- Bio sam legalan distributer cigareta. Zaradio jesam ogroman novac na tom poslu. Međutim, kasnije su mene razni ljudi iskoristili da se obračunavaju sa svojim protivnicima, kao što su Đukanović ili čak Đinđić. Možda je u Srbiji normalno da se tako obračunavaju sa ljudima preko medija, ali meni koji živim u Švajcarskoj to je nepojmljivo. Već deset godina proživljavam agoniju i mučenje - kaže Subotić za "Vesti".


U završnoj reči pred Specijalnim sudom u Beogradu, Subotić je pokušao da objasni na koji način je počeo da se bavi trgovinom cigaretama u Srbiji.


- Raspad zemlje sprečio me je da nastavim posao u tekstilnoj industriji. Slučajno sam zbog jedne kompenzacije počeo da se bavim trgovinom cigaretama. Shvatio sam da je zarada enormna. Bio sam jedan od stotinu uvoznika, ali prilično značajan jer sam bio među nekoliko distributera sa legalnom licencom. Sticajem okolnosti upoznajem naše ljude iz Baranje kojima poklanjam desetine terenskih vozila. To nije promaklo službama bezbednosti, koje počinju da se interesuju za mene. Srdačni sastanci prelaze u zahteve za pomoć, pa u poslovne aranžmane, da bi prerasli u prave ucene i reket - kaže Subotić.


Tada kreće prva organizovana akcija protiv njega, jula 1997. godine, dok je bio na godišnjem odmoru. To je, kako kaže Subotić, bio samo prvi korak u pretnji da se "urazumi".

Sutra - Stanko Subotić (2): Na stubu srama lažima Kneževića

2024 © - Vesti online