Sreda 30.07.2014.
17:47
Beta

UN: Izrael namerno gađao školu UN u Gazi

Rupa u zidu škole UN gde su smeštene izbeglice iz Gaze
 

Ginis, koji je iz Agencije UN za pomoć palestinskim izbeglicama (UNRWA), rekao je za BBC da je Izraelu 17 puta rečeno da se u školi u izbegličkom kampu Džabalija nalaze raseljeni.

"Poslednji put je bio nekoliko sati pred fatalni napad. Prema našim prvim nalazima, izraelska artiljerija je pogodila našu školu", rekao je Ginis.

On je dodao da među mrtvima ima žena i dece, kao i da je izraelski napad izazvao "opštu sramotu".

Na slikama iz pogođene škole mogu se videti ogromne rupe u njenim zidovima i krovu. Bob Tarner, direktor UNRWA za Gazu, rekao je da su UN "ubeđene" da je Izrael odgovoran.

Stravičan prizor: U napadu na školu poginulo je 15, a ranjeno najmanje 90 ljudi
 

On je naveo da su radnici UN prikupili delove projektila, koji sugerišu da su artiljerijske granate ispaljene sa izraelskih pozicija, severoistočno od škole.

Izraelska vojska navela je da je preliminarna istraga utvrdila da su njeni vojnici odgovorili na minobacačku paljbu. Vojska je dodala da je trenutno na snazi četvoročasovno primirje u Gazi.

Prema saopštenju izraelske vojske, "ekstremisti su ispalili rakete ranije jutros sa mesta nedaleko od škole UNRWA u Džabaliji", a vojnici jevrejske države "odgovorili su ispaljujući rakete ka izvoru vatre".

2024 © - Vesti online