Nedelja 04.04.2010.
17:20
Srna

Episkop Atanasije posetio Pećku patrijaršiju

Vladika Atanasije je sa vernicima učestvovao u vaskršnjoj litiji u selu Muštnikovo kod Prizrena, a potom je zajedno sa episkopom Teodosijem prisustvovao Vaskršnjoj večernjoj službi na kojoj se čitaju Jevanđelja na raznim jezicima.

Nakon Prizrena, vladika Atanasije je posetio Đakovicu i čestitao Vaskrs srpskim staricama koje žive u ovom gradu.

U saopštenju Informativne službe Eparhije raško-prizrenske navodi se da su vernike posebno dirnule reči Njegove svetosti patrijarha srpskog Irineja i arhijereja Srpske pravoslavne crkve koji su ohrabrili verni narod i pozvali ga da u miru i crkvenom poretku liturgijski učestvuju u crkvenom životu ostajući i opstajući na svojim vekovnim ognjištima.

Sa blagoslovom episkopa Atanasija danas su i deci ometenoj u razvoju podeljena vaskršnja jaja.

U saopštenju se dodaje da je danas širom Eparhije raško-prizrenske i kosovsko-metohijske svečano proslavljeno Vaskrsenje Gospoda Isusa Hrista.

"Od Sopoćana i Novog Pazara, preko Mitrovice, Sokolice, Deviča, Gračanice, Prištine, do Visokih Dečana, Prizrena, Štrpca i Kosovskog Pomoravlja čula se radosna himna Vaskrsenja Hristovog - Hristos vaskrse iz mrtvih, smrću smrt uništi i onim u grobovima život darova", naglašava se u saopštenju.

Na Vaskršnji ponedeljak episkop Atanasije služiće Svetu liturgiju u hramu Svetog Save u Južnoj Mitrovici, a 6. aprila, na Vaskršnji utorak u manastiru Devič.

2024 © - Vesti online