Sreda 30.07.2014.
14:04
Beta

UN: Srbija mora da istraži slučaj Bitići

Pred organima Un pokrenut mehanizam da se Srbija primora da istraži slučaj braće Bitići
 

Postupak pred Radnom grupom UN za slučajeve prisilnih nestanaka (WGEID) i Specijalnim izvestiocem UN za zaštitu istine i pravde, iniciran je tzv. "generalnom pritužbom", a pokretači su Dženeral ligitejšn i porodica Bitići.

Ilij, Mehmet i Agron Bitići, američki državljani koji su ratovali 1999. na Kosovu kao pripadnici Oslobodilačke vojske Kosova, uhapšeni su na administrativnoj granici sa Srbijom. Ubijeni su u Petrovom Selu, a njihova tela su 2001. eskshumirana iz tamošnje masovne grobnice.

Kako je saopštio Dženeral ligitejšn, pritužba WGEID-u i specijalnom izvestiocu za promociju istine i pravde usledio je pošto je WGEID kritikovao Srbiju zbog nedovoljnog napretka u istrazi ratnih zločina i poziva organizacija civilnog društva iz Srbije specijalnom izvestiocu da učini isto.

"Ponavljanje ovih poziva ukazuje na sve jače nezadovoljstvo u vezi sa političkom voljom Srbije da ispuni svoje obaveze prema žrtvama iz devedesetih godina" prošlog veka, dodaje se u saopštenju.

Ukazuje se da su organizacije Centar za humanitarno pravo, Hjuman rajts voč, Amnesti internešnal, kao i Evropska komisija izvestili da Srbija nije izvela pred sud nijednog visokorangiranog zvaničnika zbog umešanosti u ratne zločine iz devedesetih godina.

U "generalnoj pritužbi" se ukazuje da Srbija nije ispitala visoke zvaničnike za koje se tvrdi da su bili na vrhu lanca komande su slučaju ubistva braće Bitići.

2024 © - Vesti online