Nedelja 04.04.2010.
14:04
Nacional

Indija: 30 farmera počinilo kolektivno samoubistvo

Od 1997. godine, samoubistvo je izvršilo 180.000 farmera

Samoubistva farmera uzgajivača pamuka dogodila su se u okrugu Javatmal u istočnoj regiji Vidarbhi koja se proteklih godina suočava s dubokom krizom.

Državne vlasti još nisu potvrdile seriju samoubistava koja su se, kako navodi televizija, sva dogodila u proteklih deset dana, na području koje se nalazi oko 600 km. severoistočno od glavnog grada te indijske savezne države Mumbaia.

Nevladina organizacija koja se brine za prava poljoprivrednika u toj regiji, Vidarbha Jan Andolan Samiti (VJAS), objavila je kako su farmeri bili prezaduženi kod banaka, a kako zbog suše nisu mogli servisirati kredite, zadužili su se i kod privatnih zelenaša.

Predsednik VJAS-a Kishor Tivari tvrdi da su banke i privatni zajmodavci od farmera tražili povrat sredstava i obrušili se na njih zahtevima za isplatu, nakon čega je počela serija samoubistava.

Prema statistici indijske vlade, od 1997. se u Indiji zbog dugova ubilo više od 180.000 farmera.

Osim u državi Maharashtri, najveći broj samoubojstava malih poljoprivrednika beleži se svake godine u državama Andhra Pradeshu, Karnataki i Madhia Pradešu te Čhatisgarhu, a broj samoubistava malih farmera zbog prezaduženosti svake godine raste.
 

2024 © - Vesti online