Nedelja 04.04.2010.
13:39
Tanjug

Lekarima poslanička plata!

"Sistem zdravstvenog osiguranja mora biti promenjen. Sa obračunskim, a ne makar približno ekonomskim cenama, nije moguće plaćati stvarni rad. Kada se to bude postiglo, onda će usluga imati svoju cenu, a onaj koji je bude obavljao biće adekvatno nagrađen", navedeno je u saopštenju koje je potpisao predsednik Sindikata lekara i farmaceuta Srbije Dragan Cvetić.

U suprotnom, smatra on, "razvijaće se elitistička medicina, vrhunski će se lečiti samo onaj ko bude mogao to sebi da priušti i vrhunski će biti plaćeni samo oni koji budu u tom lancu".

Kako je ocenjeno, potrebno je reformisati zdravstveno osiguranje, stvoriti realne izvore finansiranja, utvrditi objektivne načine za vrednovanje rada, a sve vreme imati u vidu da osnovni paket zdravstvene zaštite mora pod jednakim uslovima biti svima dostupan.

Povodom izjave ministra zdravlja Tomice Milosavljevića da će "kardiohirurzi biti plaćeni kao piloti", Cvetić je istakao da svaki segment zdravstvene zaštite ima svoje mesto, značaj i ulogu i da ne bi trebalo praviti podele među lekarima.

2024 © - Vesti online