Utorak 29.07.2014.
09:54
N. Popović - Vesti

Bosanci preuzimaju podzemlje Evrope

Kao njihovi direktni konkurenti, novinari nemačkog lista označavaju grupu Anđeli pakla i Banditos.

Ćulumova banda odnedavno je svoje delovanje proširila i na Švajcarsku i Austriju (Foto: Ilustracija)
 

Ćulumova banda, čije je nezvanično sedište u nemačkoj pokrajini Baden Virtemberg, a o čemu su "Vesti" izveštavale, odnedavno je svoje delovanje proširila i na Švajcarsku i Austriju. Ona se navodno bavi trgovinom droge, oružjem i prostitucijom. Legalno pokriće za ovaj "biznis" su uglavnom poslovi obezbeđenja na ulazima diskoteka i noćnih klubova po Zapadnoj Evropi.


Reproter "Bilda" se sa Ćulumom, koji se nalazi na poternici nemačke policije od 2009. godine, sreo u jednom hotelu u Sanskom Mostu. Na dugo ugovarani sastanak, Ćulum je došao okružen sa dvadesetak svojih saradnika "širokih bicepsa i još širih ramena", pišu novinari "Bilda".


- Trebalo je da budem uhapšen još pre pet godina u Filingen-Šveningenu, gde me terete za trgovinu ljudima, prisiljavanje na prostituciju i utaju poreza - kaže za "Bild" Ćulum, koji tvrdi da tada nije uhapšen samo zahvaljujući dojavi i upozorenju koje je dobio od jednog nemačkog policajca.
 

- U tom trenutku nalazio sam se u Hrvatskoj, a kada sam prešao, u Bosni nisam kontrolisan i od tada sam ovde - kaže Ćulum i otvoreno iznosi svoje planove za povratak u Nemačku.

Iz Nemačke lakše "voditi poslove"

U tekstu se novinar lista "Bild" pita i zašto se i sada veoma bogati šef bande, koji u ličnom posedu ima pilanu i brojne nekretnine, ipak vraća u Nemačku i po cenu zatvorske kazne. Na to pitanje novinar odmah daje i odgovor. Iz Nemačke je bolje voditi razgranate "poslove".

- U pregovorima sam s nemačkim tužilaštvom, ali njihova ponuda, koja je trenutno na stolu, nije mi bila dovoljna. Mislim ipak da će se to u narednih nekoliko meseci rešiti i da ću se vratiti u Nemačku - dodaje Ćulum i dodaje da je spreman da prizna neka krivična dela za koja bi proveo u zatvoru najviše četiri godine.


Policija u Nemačkoj smatra da su planovi za širenje po Zapadnoj Evropi bande Junajted tribjuns, koju mahom čine Bosanci, ali i pripadnici drugih naroda iz bivše Jugoslavije, "guranje prsta u oko" konkurentskim grupama koje se bave istim poslovima.


- Mi ćemo se uskoro registrovati i kao bajkerski klub, jednostavno smo bolji od drugih - kaže za "Bild" Ćulum, najavljujući vruću jesen na nemačkim ulicama i verovatno mnogo posla za nemačku, ali i policije drugih zemalja EU.

2024 © - Vesti online