Ponedeljak 28.07.2014.
18:43
Srna

“Ponosni na prošlost – budućnost graditi u miru“

Srbija je iiz Velikog rata izašla kao pobednik, ali da zemlju treba graditi u miru i ponositi se tim, poručio je premijer Aleksandar Vučić na svečanoj sednici Vlade Srbije u Nišu
 

Na svečanoj sednici Vlade u Nišu Vučić je rekao da Srbija te davne 1914. godine nije želela rat i nije za njega kriva, a da danas, vek nakon sukoba koji je odnio milione života, želi da sarađuje i gradi dobre odnose i sa onim sa kojim je nekad ratovala, pre svega Austrijom i Nemačkom, te njihovim saveznicima.

"Srbija je tokom rata izgubila 1.247.435 građana ili 28 odsto svog stanovništva. Imali smo 402.435 poginulih vojnika. Namerno iznosim podatke koliko je bilo stradalih da ukažem koliko je važno da sačuvamo mir i stabilnost i da hoćemo najbolje odnose sa svima u budućnosti", rekao je srpski premijer.

On je naglasio da je danas svesno izabrao da sednica Vlade počne podsećanjem na 28. juli 1914. godine, jer nas je istorija, kako je rekao, učila da je važno da se sećamo da se ne bi ponovila.

"Važno je da se setimo herojstva naših predaka i svih onih koji su se odazvali na mobilizaciju", rekao je Vučić i podsetio da je nekadašnji premijer Srbije Nikola Pašić baš u Nišu pre jednog veka dobio telegram kojom je Beč objavio rat Beogradu.

On je naglasio da Niš nije izabran kao mesto u kom će danas biti održana sednica samo zbog istorijskog datuma, već pre svega jer je Vlada koju on vodi Vlada svih građana i gradova Srbije, a ne samo Beograda.

U skladu sa tim on je najavio da će sednice Vlade u narednom periodu biti održana u Novom Sadu, Valjevu, Aranđelovcu i mnogim drugim mestima Srbije.

2024 © - Vesti online