Ponedeljak 28.07.2014.
12:43
Beta

"Obaranje aviona je ratni zločin"

Obaranje Malezija erlajnsa je kršenje međunarodnog prava: Navi Pilaj
 

"Uzimajući u obzir okolnosti, to kršenje međunarodnog prava moglo bi da se izjednači s ratnim zločinom", navela je Pilajeva u danas objavljenom saopštenju u Kijevu.

Komesarka UN je osudila upotrebu teškog naoružanja u naseljenim zonama na istoku Ukrajine, kojoj pribegavaju i proruski separatisti i ukrajinska vojska.

"Informacije o intenziviranju borbi u regionima Donjecka i Luganska su krajnje zabrinjavajuće, posebno zato što obe strane u naseljenim oblastima koriste teško naoružanje, kao što su artiljerija, tenkovi i rakete", navela je Pilajeva.

U izveštaju se navodi i da je, prema najnovijim podacima, od početka sukoba na istoku Ukrajine stradalo 1.129 ljudi, dok je 3.442 ranjeno.

Pijaleva je naglasila da će biti učinjeno sve kako bi odgovorni za obaranje malezijskog aviona bili izvedeni pred lice pravde.

"Mora da se sprovede brza, temeljna, efikasna i nezavisna istraga o tom događaju", navela je Pilajeva.

Avion s 298 ljudi pao je 17. jula na istoku Ukrajine, iznad područja gde su se vodile žestoke borbe između proruskih pobunjenika i ukrajinske vojske. Niko od putnika i članova posade nije preživeo. Još nije utvrđen uzrok pada aviona.

Kijev i zapadne zemlje su gotovo otvoreno optužile proruske pobunjenike da su odgovorni za pad aviona, pošto su ga, kako se pretpostavlja, oborili raketom koju su dobili od Rusije.

Međunarodni istražitelji za sada imaju delimičan prilaz mestu pada aviona.

2024 © - Vesti online