Ponedeljak 28.07.2014.
10:56 >> 12:44h
Srna

"Istraga o padu aviona mora biti poštena"

Kijev odbija da pregovora i zbog toga nema rešenja konflikta: Sergej Lavrov
 

Lavrov je rekao na konferenciji za novinare da se Rusija nada da će tokom istrage biti poštovan princip "pretpostavke nevinosti".

"Normalnim se može smatrati samo pošteno, otvoreno učešće svih koji imaju pristup informacijama o padu", rekao je ruski zvaničnik.

Napori da se ukrajinski konflikt reši nisu dali rezultate zato što Kijev konstantno odbija da pokaže poštovanje u pregovorima sa jugoistokom, dodao je Lavorv.

"Ukrajinske vlasti konstantno odbijaju da s poštovanjem razgovaraju sa jugoistokom, da sednu za pregovarački sto i počnu dijalog o svim pitanjima u ukrajinskoj državi, pre svega o pitanju reforme Ustava", rekao je šef ruske diplomatije, prenosi Itar-tas.

On je ocijenio da, "bez takvog dijaloga i bez iskrene želje da se uzmu u obzir interesi svih ukrajinskih građana - nema nade za političko rešenje".

Istražitelji nisu stigli na mesto pada

Međunarodni policijksi tim nije uspeo da stigne na mesto pada aviona kompanije "Malezija erlajns" na istoku Ukrajine drugi dan uzastopno zbog žestokih sukoba u gradu na putu ka tom području.
Delegacija australijskih i holandskih policijskih i forenzičkih stručnjaka zaustavila se danas u Šahtarsku, oko 30 kilometara od mjesta na kojem je avion oboren.

Lavrov je rekao da bi Moskva mogla da uloži žalbu ukoliko arbitražni sud iz Haga presudi u korist grupe akcionara nekadašnjeg naftnog giganta "Jukos", a protiv Rusije, prenio je Rojters.

"Ruska strana, agencije koje predstavljaju Rusiju u ovom procesu, bez sumnje će iskoristiti sve pravne mogućnosti da brane svoju poziciju", rekao je Lavrov.

2024 © - Vesti online