Nedelja 04.04.2010.
04:30
E. V.

Divac: Nema uspeha "preko veze"

Uspesi tek predstoje: Vlade Divac

Predsednik Olimpijskog komiteta Srbije Vlade Divac istakao je da je naša olimpijska organizacija kroz kategorizaciju sportista prepoznala prave vrednosti i da je najvažnije da finansijska sredstva budu uložena u takmičare, na način koji će doneti rezultate.


- Kroz ovaj sistem će se pokazati koje sportove i talente treba pratiti. Merodavni su jedino rezultati, koji su u sportu primarni i ne mogu da se sakriju, niti da se postignu "preko veze" - rekao je Divac u intervjuu povodom završetka prve godine od stupanja na dužnost predsednika.

On je naglasio da OKS ima pozitivnu povratnu informaciju o kategorizaciji od sportista, trenera, sportskih saveza i institucija.

- Podatak da su čelnici Beograda najavili sličan projekat na lokalnom nivou mnogo nam znači i pokazuje da je naš sistem prihvaćen kao model funkcionisanja.


Prvi čovek OKS-a posebno je zadovoljan dobijenim pohvalama od čelnika Olimpijskog komiteta SAD, koji su tokom ZOI u Vankuveru ocenili da su projekti našeg nacionalnog komiteta, poput kategorizacije i "Karijere posle sporta", primer odličnog funkcionisanja.


- Želimo da sinhronizujemo aktivnosti, da radimo zajedničkim snagama sa Ministarstvom omladine i sporta, Sportskim savezom Srbije i lokalnim samoupravama - poručio je Divac.
 

Vek Srpskog olimpijskog kluba


Osim početka priprema za Igre u britanskoj prestonici, 2010. je značajna godina za srpski olimpijski pokret, zbog organizacije Generalne skupštine Evropskih olimpijskih komiteta, kao i prvih Olimpijskih igara mladih u Singapuru.


- Tokom ove godine obeležavamo vredan jubilej - 100 godina od osnivanja Srpskog olimpijskog kluba. Potrudićemo se da obiđemo što više mesta u Srbiji, kako bismo na dostojan način obeležili 100. rođendan - rekao je Divac i najavio održavanje godišnje skupštine OKS u Subotici.

Nekadašnji košarkaški as ocenio je da je sport koji ga je proslavio primer dobrog rada sa mladim talentima i da su naši košarkaški treneri bili poznati po tome što su uspeli da prepoznaju talentovanog igrača i da od njega razviju velikog asa.


- Naš cilj biće da prepoznamo talentovane dečake od 14 i 15 godina i da ih ispratimo na pravi način, do kraja njihove karijere. Ne želimo da čekamo da se neki talenat iskaže na velikoj sceni i postane poznato sportsko ime, pre nego što mi počnemo da vodimo brigu o njemu.


Divac, takođe, tvrdi da su glavni preduslovi za stvaranje vrhunskih sportista odgovarajuća infrastruktura i edukacija trenera i dodaje da su ciljevi OKS-a u narednom periodu ostvarivi, uprkos negativnom uticaju svetske ekonomske krize.


- Drago mi je što imam mlade saradnike pune energije. Mislim da svi zajedno imamo snage da sprovedemo značajne projekte i da će se relevantni faktori u sportu priključiti zajedničkom poduhvatu.


Prema njegovim rečima, temelj priprema za Letnje olimpijske igre u Londonu 2012. predstavljaće potpisivanje ugovora sa sportistima, njihovim trenerima i granskim savezima.


- Svesni smo da je u ovakvoj materijalnoj situaciji teško pronaći novac za pripreme olimpijaca. Imamo, međutim, veliku podršku republičke i pokrajinske vlade, kao i sponzora koji su prepoznali značaj pravih vrednosti.


Optimizam dve godine uoči najveće sportske manifestacije Divac zasniva i na blagovremenom početku priprema, tokom kojih će srpski sportisti koristiti usluge prestižnih trenažnih centara u Lidsu i Šefildu, sa kojima je OKS potpisao memorandume o saradnji.

Medalja na ZOI tek 2018.

 

Predsednik našeg nacionalnog olimpijskog komiteta je naveo da su mu utisci posle završetka ZOI u Vankuveru "pomešani" i dodao da ne očekuje veći pomak na rezultatskom planu od naših sportista ni na Igrama u Sočiju, 2014. godine.


- Ukoliko uspemo da izgradimo neophodnu infrastrukturu i da ispratimo sportiste na pravi način, verujem da ćemo tek za Igre 2018. imati kvalitetan olimpijski tim koji se može nadati osvajanju medalje.


Divac je, između ostalog, ocenio da je mali broj sportista koji su reprezentovali Srbiju u Vankuveru "posledica lošeg nasleđa iz bivše Jugoslavije", gde smo se "oslanjali na rezultate slovenačkih takmičara".


- Naši mladi sportisti su u Vankuveru dali sve od sebe da bi postigli maksimum u okviru svojih realnih mogućnosti - istakao je Divac, zaključivši da su Kanađani odlično organizovali najveću svetsku smotru zimskih sportova.

2024 © - Vesti online