Nedelja 27.07.2014.
18:35
beta

Italijanski fudbal kritikovan zbog rasizma

Pol Pogba
 

"U Engleskoj biraju igrače po njihovom profesionalizmu, dok je mali Poba (Pol Pogba) došao jedući banane, a sad igra jednu od glavnih uloga u Seriji A", rekao je u petak potpredsednik FIGC-a, 71-godišnji Tavekio, u govoru u kome je predstavio svoju kandidaturu za mesto predsednika Saveza.

Francuski reprezentativac Pol Pogba, poreklom iz Gvineje, igra u Juventusu. Tavekio se potom izvinio rekavši da nije želeo nikoga da povredi i da nije rasista.

Podsekretar FIGC-a Gracijano Delrio izrazio je "duboku razočaranost", dok su neki italijanski političari zatražili od Tavekija da povuče kandidaturu.

"Njegove reči predstavljaju nešto što ne smemo da dozvolimo da se desi", rekla je visoka funkcionerka Demokratske partije Debora Serakjani.

Izbori za predsednika FIGC-a biće održani 11. avgusta, pošto je dosadašnji prvi čovek saveza Đankarlo Abete podneo ostavku posle lošeg rezultata reprezentacije na Svetskom prvenstvu u Brazilu. Pogba (21) izabran je za najboljeg mladog igrača Mundijala, ispred saigrača iz nacionalnog tima Rafaela Varana i Holanđanina Memfisa Depaja. Izbori za novog predsednika FIGC-a smatraju se ključnim za budućnost italijanskog fudbala, koje se suočava sa mnogo problema - slabom
posetom na stadionima, lošom infrastrukturom, nasiljem na tribinama i rasizmom.
 

2024 © - Vesti online