Nedelja 27.07.2014.
13:11
Telegraf

Beograđani kradu struju, šteta 154 miliona dinara

Struja se krade najčešće sa bandera
 

Slučajevi neovlašćenog korišćenja elektirčne energije otkriveni su u skoro svim delovima Beograda, a za šest meseci ove godine otkriveno je 4.346 slučajeva neovlašćenog korišćenja električne energije, koja je procenjena na 154 miliona dinara.

Kada otkriju neovlašćeno korišćenje električne energije, što je zabranjeno Zakonom o energetici, privredna društva za distribuciju pokreću krivični postupak po službenoj dužnosti, odnosno podnose krivičnu prijavu nadležnom tužilaštvu što za sada predstavlja jedini način brobre protiv krađe.

Veliki problem predstavlja i onemogućavanje ovlašćenih lica da pristupe mernom uređaju, instalacijama i mestu priključka, kao i da urade redovnu kontrolu. Sve su učestaliji fizički napadi i pretnje upućene monterima koji otkrivaju neovlašćeno korišćenje električne energije, pa se odluke sporije izvršavaju jer često nije moguće obezbediti asistenciju MUP-a.

Prema odredbama Zakona o energetici, za onemogućavanje ili ometanje rada ovlašćenih lica, počiniocima je zaprećeno novčanom kazna.

Sugrađani često kradu struju sa stubova ulične rasvete, železničkih pruga i obližnjih objekata, a u blizini objekata koja se snabdevaju električnom energijom na ilegalan način može naći pregršt žica i kablova koji često nemaju dobru izolaciju ili uzemljenje pa predstavljaju veliku opasnost kako po ljude, tako i po imovinu.

2024 © - Vesti online