Subota 26.07.2014.
14:42
Beta

Tela i dalje trunu po njivama oko olupine

Bake iz sela Grabovo, u čijem ataru se srušio avion, donele su cveće i položile kraj tela poginulih, koja i daje stoje oko olupine
 

Dok borbe i dalje jačaju, a Rusija je optužena da naoružava pobunjenike, EU je u subotu sankcionisala lidere ruske obaveštajne službe i nekoliko drugih zvaničnika, što, po Moskvi, podriva međunarodnu saradnju u oblasti bezbednosti.

Devet dana od pada aviona s 298 ljudi, "ima tela koja nisu odneta", rekao je u subotu australijski premijer Toni Abot. Novinari AFP su u petak videli delove ljudskog tela u poljima suncokreta, pored kojih su oznake na štapovima, kao i ostatke jednog izgorelog tela.

"To što tamo još ima ostataka tela, čini važnijim nego ikada da međunarodna misija ode na to mesto", ukazao je Abot.

Australija namerava da tamo pošalje 200 ljudi, uglavnom policajaca. Četrdeset nenaoružanih holandskih žandarma stiglo je prošle noći u Harkov, na istoku Ukrajine, u civilu, a trebalo bi da odu na mesto pada aviona da pomognu uklanjanje tela, kažu mediji.

Raspoređivanje međunarodne policijske misije ukrajinski parlament tek treba da odobri, a vanredno zasedanje je zakazano za četvrtak.

Svet žestoko kritikuje proruse zbog odnosa i postupaka na mestu pada aviona. Oni su ukazali inspektorima OEBS da na tom mestu neće prihvatiti više od 35 stranaca. Međunarodni tim istražitelja, iz osam zemalja, još ima ograničen pristup mestu pada aviona za čiji udes Kijev i Zapad optužuju prorusku stranu.

Poslednji od 227 mrtvačkih kovčega su na putu za Holandiju iz Harkova koji je pod kontrolom snaga vlade u Kijevu.

2024 © - Vesti online