Subota 26.07.2014.
18:00
D. Dekić - Vesti

Nagodba za pijanstvo

I tako jedan vozač može da plati 50, a drugi 70 era kazne
 

Uz napomenu da novi propis tumači kao građanin, čovek koji se bavi pravom i vozač, advokat Sava Anđelković je ocenio da je reč o političkim igrama da se prikupi što više novca za popunu državnog budžeta.


- Policiji se prepušta da pravi aranžman sa vozačima i pomenutim iznosima za kaznu. Ova mera stvara sumnju da bi policija mogla da zaustavi vozača u skupocenom automobilu da bi nagodbom platio manju kaznu. To je i direktan izvor koruptivnog odnosa, jer je zakon odredio kazne, da bi se sada policajcima dale na prosuđivanje iako nisu sudije, već izvršni organ - pojašnjava Anđelković za "Vesti".


Osim korupcije, prema njegovoj oceni, stvara se i pravna nesigurnost, jer deluje kao da policija može da zaustavlja po ćefu, a ne po zakonu i da ako hoće, kazni i nekog ko ništa nije uradio.
 

Piju dok ne ubiju

Procene su da je u Srbiji svaki peti vozač seo za volan u alkoholisanom stanju, a za Ginisa su i neke statistike. Tako je 6. oktobra prošle godine u Beogradu za samo četiri noćna sata napisano više od 300 prijava pripitim vozačima, a proteklog vikenda policija u Nišu je uhvatila 78 alkoholisanih, od kojih je 13 odvedeno u stanicu MUP-a na trežnjenje.

Osim pravne, stvara se i bezbedna nesigurnost zbog količine alkohola u krvi za koju kazna može da se ublaži, jer 0,5 promila alkohola u krvi je dva piva ili žestoko piće koji blago usporavaju moždanu aktivnost, dok 1,2 promila ili 2,5 litra piva smanjuju koncentraciju i koordinaciju, što može imati i kobne posledice.


Međutim, direktor Komiteta za bezbednost saobraćaja Damir Okanović ne vidi problem da se ovakva mera (kakvu ima i anglosaksonsko pravo) uvede u srpsku prekršajnu regulativu, ako ona već postoji u krivičnoj i ako se sklapa sporazum o priznanju krivice za najteža dela kao što je ubistvo.


- Moram da istaknem da policiji nisu date odrešene ruke, jer osim raspona kazne, utvrđene su tačne smernice gde, kako i s kim nagodba može da bude sklopljena i uspostavljeni prekršajni okviri. Oni ne mogu biti striktni, ali ne očekujem korupciju, jer će u nagodbu moći samo savesni vozači kojima je prekršaj u stvari jedan incident, dok sa vozačima ponavljačima nema sporazuma - objasnio je Okanović za "Vesti", ističući da se novom merom izbegava skup sudski postupak.


Damir Okanović ukazuje da ova mera verovatno neće obuhvatiti građane Srbije u rasejanju i strane državljane.


- Naše ljude u dijaspori koji naprave prekršaj, ukoliko nemaju srpsko prebivalište, policija odmah izvede pred dežurnog sudiju i kazna koju on odredi postaje izvršna pre nego što postane pravosnažna - kaže Okanović.

Sava Anđelković

Adut za mešetarenje

- Uzmimo primer dvojice vozača koji idu jedan za drugim i voze ista kola istom brzinom. Novom merom, policija može da kazni jednog sa 50, a drugog sa 70 evra i gde je tu pravna sigurnost i jednakost pred prekršajnim organima - pita Anđelković, koji smatra da bi zakonske norme mogle da se svedu na mešetarenje.

2024 © - Vesti online