Četvrtak 24.07.2014.
16:11
Srna

Deca komunizma varaju, a kapitalizma ubijaju

Berlinski zid podelio i mentalitet Nemaca
 

Istraživanje koje su sproveli nemački ekonomisti Armin Falk i Nora Zeh otkrilo je da kapitalistički tržišni sistem deluje veoma koruptivno. Učesnicima ekperimenta obećano je da će, ako ubiju miša, moći da zarade veći novac.

U prvoj fazi studije 46 odsto učesnika odbilo je da ubije miša, mada im je za ubistvo ponuđeno 10 evra. Međutim, kada je u testiranje uključena mogućnost nadmetanja i napredovanja, čak 76 odsto aktera odlučilo je da zaradi ubistvom.

Druga studija pod vođstvom psihologa i ekonomiste Dena Arlija sa Univerziteta Djuk, koja je sprovedena u Berlinu, gradu koji je bio podeljen između dva bloka, pokazalo je da su "istočnjaci" skoniji varanju.

Od testiranih ispitanika 90 ih je bilo poreklom iz nekadašnje Istočne Nemačke, a 98 iz Zapadne. Učesnici eksperimenta trebalo je da baci kocku 40 puta i zapišu rezultat svakog bacanja. Što su veći rezultat dobili, to su više zaradili – za svaku tačkicu dobili su evro.

Pre svakog bacanja trebalo je da odluče hoće li u obzir uzeti rezultat s gornje strane kocke ili sa donje. Trik je u tome da nikome nisu morali da prijave za koju su se stranu odlučili, što im je omogućilo da bez problema varaju – da se pretvaraju da su se odlučili za stranu koja donosi više bodova. Na primer, ako su se odlučili za gornju stranu i dobili dvojku, mogli su da lažu i kažu da su odabrali donju koja im je donela pet bodova.

Ovaj test se u psihološkim istraživanjima često koristi za analizu sklonosti varanju. Naime, rezultate je moguće lako proveriti, jer bi statistički morali da odgovaraju matematičkoj verovatnoći koja iznosi 50 odsto.

Na kraju su zapadni su Nemci dobili rezultat od 55 odsto u korist većih brojki, što znači da su malo varali. Istočni Nemci su varali više – njihov rezultat je u proseku bio 60 odsto.

Ipak, istočni Nemci pokazali su i bolje lice, odnosno da su darežljiviji od zapadnih Nemaca. Kada se ukazala prilika da poklone osvojeni novac, istočni su dali 72 odsto novca, a zapadni 70 odsto.

2024 © - Vesti online